Göktürk Fırat

Rize’nin Çayeli ilçesi Çataldere köyünde mahkeme kararına rağmen çalışmaların sürdüğü Uzundere-2 Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nde çalışmaları engellemek isteyen Sinan Akçal isimli çevreci, elinde yörede odun kesmek için kullanılan nacağı ile inşaat sahasında gece gündüz nöbet tutuyor.

Çataldere köyünde Atabey Enerji firması tarafından yapılmakta olan Uzundere-2 Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali ile ilgili Rize İdare Mahkemesi’nin 23 Şubat 2010 tarihinde verdiği ‘Tedbiren Yürütmeyi Durdurma’ kararına rağmen yüklenici firmanın çalışmalarına devam ettiği tespit edildi. Mahkeme kararına rağmen santral inşaat sahasında çalışmaların devam ettiği 25 Mart tarihinde yapılan inceleme ile tespit edilerek tutanak altına alındı.

Sinan Akçal isimli çevresi, yüklenici firmanın gizli yürüttüğünü iddia ettiği çalışmaları engellemek için halk tarafından taş bariyerler ile girişi kapatılan inşaat sahasında elindeki nacağı ile gece gündüz nöbet tutuyor. Yörede ‘tahra’ olarak da adlandırılan balta cinsi kesici alet ile nöbet tutan Akçal, mahkeme kararının yerine getirilmesi için gönüllü nöbet tuttuğunu belirterek, “Burada verilen yargı kararına rağmen inşaatta çalışmalar sürdürülüyor. Gece gündüz gizli gizli çalışmalarını sürdürüyorlar. Dün gece bir mikserin inşaat alanına girdiğini gördüm. Bu adamlar kanun tanımıyor. Bunlar neye güveniyor. Bu adamların arkasında kim var. Elimdeki tahra da bizim iş makinemiz. Ben köylüyüm. Bunu arazide kullanıyoruz. Adamlar kanun jandarma tanımıyor. O nedenle ben burada nöbet tutuyorum. Buraları kendimiz korumaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan köylerindeki inşaat çalışmasının durması ile mağdur olduklarını belirten firma çalışanlarından Muhammet Akçal ise işsizliğin yaşandığı köylerinde, HES çalışmaları nedeniyle bir çok işsiz gencin iş sahibi olduğunu ancak mahkeme kararı ile iki aydır çalışılamadığı için de bir çok işçinin mağdur olduğunu söyledi. Akçal açıklamasında, HES’lere karşı çıkanların köy sakinlerinin sorunları ile ilgilenmediğini de iddia ederek “Yaz kış bu köyde kalan bizleriz. Burada iki aydır iş durmuş. İki aydır çalışamıyoruz. Bizim ödemelerimiz var. Sıkıntılarımız var. Burada HES’lere karşı çıkanlar Bize gelipte hiç sıkıntılarımızı sormadılar. HES’lere karşı çıkanlar bu şirketlerden para kopartmanın derdinde” ifadelerini kullandı.

 

Editör: HABER MERKEZİ