Rize'nin Çayeli ilçesi Çukurcahoca köyü sakinleri, köylerinde yapılacak hidroelektrik santralini (HES) istemiyor. Köylüler düzenledikleri protesto eyleminde, santralin yapılması halinde köylerini boşaltıp köyün anahtarını Çevre ve Orman Bakanı'na teslim edeceklerini açıkladı.

Rize'nin Çayeli ilçesi Çukurcahoca köyü sakinleri, köy meydanında yaptıkları eylemde köy civarında yapılacak HES projelerini protesto etti. Köy sakinleri adına basın açıklamasını okuyan Çukurluhoca-Gürpınar ve Çevre Köyleri Koruma Derneği Başkanı Hakkı Başkapan, Çevre ve Orman Bakanı'na seslenerek tepkilerine kulak verilmesini istedi. Başkapan, yaptığı açıklamada, 'Çukurluhoca köyü sakinleri olarak bu bilgilendirme toplantısına katılmıyoruz. Bu akıl dışı, bilim dışı ve hukuk dışı uygulamaları dile getirmek için defalarca, ilgili bakanlık ve kurumlara dilekçeler yazdık. Defalarca eylemlerimiz ile protesto ederek dile getirmeye çalıştık. Hatta yaşam alanımızı koruma adına, birçok mağduriyetleri göze alarak bu vadinin SİT alanı ilan edilmesi için başvuruda bulunduk. Siz bizden ne istiyorsunuz? Neden arazimizle, bağımızla, bahçemizde, adetlerimizle, milli ve manevi değerlerimizle uğraşıyorsunuz. İki yıldır bu vadide hukuk uygulanmıyor. Uygulatılmıyor. Mahkemenin durdurma kararına rağmen Çataldere köyünde firmalar çalışmalarına devam etti, şikayetlerimize rağmen yasa dışı çalışmalara göz yumuldu. Bir hukuk devletinde hukukun gereği neden yapılmadı. Kimler neden korundu.' dedi.

Başkapan ayrıca köylerinde projenin yapılması halinde köylerini boşaltarak boş köyün anahtarını Çevre ve Orman Bakanı'na hediye edeceklerini söyledi. Başkapan, şunları dile getirdi: ''Hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Buna rağmen eğer devlet bizi burada ezip bu işi yapmaya kalkarsa köyümüzün anahtarını Çevre ve Orman Bakanımıza teslim edeceğiz.'

Çukurcahoca köyü sakinleri ise köylerinde yapılmak istenen hidroelektrik santralini protesto ederek, santralin yapılması halinde köylerini boşaltıp köyün anahtarını Çevre ve Orman Bakanı'na teslim edeceklerini ifade etti.

Editör: HABER MERKEZİ