Şemsettin SARI

*Köy merkezinde kurulacak olan Tribüne su taşıyacak olan ana boruların, geçeceği güzergâhın üzeri; kapatılacak…

*Yüzde 70 eğimli arazi yapısına sahip olan 'Seslidere Köy Merkezi Vadisini' son yağışlarla beraber, yağmur sularının taşıdığı çamur ve moloz yığınları kapladı.

*Buzlupınarlı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayatı Yazıcı, kendi köyünde ve yağmurdan zarar gören Yeşiltepe köyünde incelemelerde bulundu.

Rize’nin Çayeli ilçesinde, son 10 gündür aralıklı olarak yağan, sağanak yağmur sularının taşıdığı çamur ve molozlar; Hidroelektrik Santrali (HES) çalışmalarının yapıldığı Çataldere Köyünü bastı. Yağmurun erken dinmesi sonucu büyük bir felaketten kurtulduklarını ifade eden köylüler, konunun geçen hafta Rize'ye gelen, Çayeli Seslidere'de bir dizi incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya rapor halinde sunulduğunu belirttiler. Rapora göre ilk planlamada üzeri açık olarak tasarlanan 'Türbin su iniş' Rampalarının üzerleri kapatılarak; erozyon ve su taşkınları önlenecek. Doğal bitki örtüsü ve yeşil alan korunacak.

Rize'de Vadi ve Dereler üzerinde yapılması planlanan 43 adet (HES) Santrallerinin birinin yapılmakta olduğu Seslidere'de endişeli bekleyiş sürüyor. Yörede en fazla yağışın alındığı Temmuz ve Ağustos ayları içinde bulunuluyor olması bu endişeyi artırıyor. Seslidere Köy Merkezine, yüzde 70 eğimli dikey olarak, dağ yamaçlarından açılan 1,5 kilometre uzunluğundaki 'Türbin suyu boru yatağı' kanalları, kanalın içine biriken yağmur suyu, balçık ve alüvyonları köy merkezine taşıdı. Köy Merkezi; iş makineleriyle yönlendirilen çamur deryasından can kaybı olmadan kıl payı kurtarıldı.

Öte yandan Rize'de (HES) Projesi kapsamında yapılacak olan santrallerden 11 tanesi DSİ,4 tanesi Elektrik Etüt İdaresi (EİE),28 adedi ise özel müteşebbisler tarafından inşa edilecek. Bu santrallerden 845,67 MW Kurulu güce sahip 3443,95 GW enerji üretilmesi planlanıyor. EPK tarafından geliştirilen (HES) projelerine göre Çayeli'nde Seslidere,Başköy,İncesu,Beyazsu,Büyükçay ve Çataldere'de bir,Büyükdere ve Uzundere üzerinde ikişer Hidroelektrik Santrali inşa edilecek.(ÇED) Çevresel Etki Değerlendirme raporuna göre ise;doğal hayatın idamesi için gerekli su miktarı dere yatağına bırakılacak.

Editör: HABER MERKEZİ