Samsun'da, tekrar üretime geçen iki mobil santralin çalışmasının durdurulması için 'Samsun Çevre Birlikteliği' çalışma başlattı.

Birliktelik Sözcüsü Elektrik Mühendisi Metin Telatar, yasal dayanağı olmadığını ileri sürdüğü mobil santrallerin çalıştırılmasına karşı olduklarını belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Metin Telatar, Türkiye'de 16 Temmuz'dan itibaren programsız elektrik kesintileri yapıldığını öne sürerek, bu kesintiler bahane edilerek 'yasal dayanağı olmayan ve 6 numaralı fuel-oil ile çalıştırılan' Samsun'daki mobil santrallerin devreye alındığını kaydetti.

Mobil santrallerin, Samsun'un içme suyunu temin eden Çakmak Barajı'nın bulunduğu bölgede olduğunu, oluşabilecek çevre kirliliği akabinde meydana gelecek sülfürik asit yağmurlarının içme suyunu kirletebileceği ihtimalini değerlendiren Telatar, 'Bu santrallerin çalıştırılması hazırlığına 2006'nın son aylarından itibaren başlanmıştır' dedi.

Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin, Samsun'daki mobil santrallerin hiçbir şekilde kamu yararı olmadığı kararı bulunduğunu hatırlatan Telatar, bu kararın Danıştay 10. Dairesi tarafından onandığını ifade ederek, 'Buna rağmen mobil santrallere yasal kimlik kazandırmak amacıyla değişik kurum ve kuruluşlar tarafından ÇED raporu yerine ÇED olumlu kararı verilmesi, işyeri ruhsatı, inşaat ruhsatı gibi benzeri belgelerin şu günlerde tamamlandığı ya da tamamlanmak üzere olduğu bilinmektedir' diye konuştu.

Mobil santral firmalarına, çalışmadığı dönemlerde her ay için 2.4 milyon dolar ödenmesinden dolayı ilgili bürokratlar hakkında yaptıkları suç duyurusuna da değinen Telatar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın soruşturma izni vermediği iddiasında bulundu.

Mobil santrallerin çalıştırılması kararı verilirken, TBMM Mobil Santral Araştırma Komisyonu'nun 'Olumsuz Raporu'nun dikkate alınmamasını da eleştiren Telatar, 'Mobil santrallerin çalıştırılması ve müteahhit firmalara aylık 2.4 milyon dolar ödeme yapılmasını sağlayan tüm bürokratların yargılanmaları için çalışmalarımızı sürdüreceğiz' şeklinde konuştu.

Telatar, mobil santrallerin çalıştırılmaması için, sistemden yüksek enerji çeken başta standart dışı klimalar olmak üzere tüm elektrikli cihazların Türkiye'ye girişinin önlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Mobil santrallere karşı birliktelikte şu sivil toplum kuruluşları yer alıyor:
'Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Sağlık Emekçileri Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Eğitim-Sen, Tüm-Bel-Sen, Büro-Sen, Haber-Sen ve Yapı-Yol-Sen, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Samsun Sinop Tabip Odası, Atütürkçü Düşünce Derneği (ADD), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Samsun Barosu ve Samsun Spor Eğitim ve Tanıtım Vakfı (SAM-SEV).'

 

haber61 

Editör: HABER MERKEZİ