HABER-YORUM: BAHATTİN KARAGÖZ

Sayın Rize Valimiz Kasım Esen'in talimatlarıyla Rize İl Dernekler Müdürü  Turgay Esen'in öncülüğünde Rize Vakfı'nın Sarıyer-İstanbul'daki merkezinde Rize STÖ Platformu oluşturmak üzere yapılacak toplantıya Ankara RDF'den yoğun katılım oldu.

Genel Başkan Süleyman Basa'nın yanı sıra, Genel Sekreter Köksal Kotil, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Mete, Bahattin Karagöz, Mustafa İlker, Cengiz Tekin, Zekeriya Bekâr, Ali Bulur, Hemşin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği Başkanı Musa Abay, İkizdereliler Dernek Başkanı Hızır İnan, Çayelililer Dernek Başkanı Fatih İslam Karaoğlu, Şakir Aksu toplantıya katılanlar arasındaydı.

 

Toplantıya Rize'den katılanlar arasındaysa, Rize Valisi Kasım Esen, Rize Üniversitesi Rektörü Nazmi Turan Okumuşoğlu, Valilik Özel Kalem ve İl Dernekler Müdürlüğü elemanları göze çarpıyordu.

Genel Başkanlığını Ahmet Yurtman'ın yaptığı İstanbul'da kurulan RİDEF (Rize Dernekler Federasyonu) ile Genel Başkanlığını Yılmaz Hüsrev'in yaptığı ÇAYDEF (Çayeli Dernekleri Federasyonu) ve diğer ilçe dernekleri önemli katılımcı sayısıyla göz doldurdular.

Saat 20.00'de başlaması gereken toplantı protokolü, yakın görüşmelerin uzamasından dolayı ancak 21.00'de uygulamaya sokulabildi.

Toplantının açılışını ve protokol sunuşunu İl Dernekler Müdürümüz Turgay Esen gerçekleştirdi.(Amaçlarının bir şeyleri dikte ettirmek veya tebliğ etmek olmadığını, Rize dışında kurulmuş olan 120 dernek ile 20 Vakfı bir araya getirerek daha  verimli hizmetlerin ortaya konulmasına ortam hazırlamak olduğunu, tüzüğün değiştirilemez olmadığını, kuruluş temsilcilerinden istedikleri değerlendirmelerin masalardaki föylerde veya  web sayfasında yapılabileceğini, 150 kişinin davet edildiğini ve bunlardan 75'inin toplantıya katıldığını ) ifade ederek  sırasıyla protokol konuşmalarına geçmeden her bir katılımcının kendisini kurumuyla birlikte  kısaca tanıtmasına imkân verildi. Bu tanışma selamlamalarının ardından protokol konuşmalarına yer verildi.

İlk konuşma;  ev sahibi olan Rize Vakfı adına, Orhan Keçeli'nin rahatsızlığı yüzünden bulunamadığı için, Vakıf Başkan Yardımcısı Mahmut Ekşi'nindi. (Rizeli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini ve Rize Valiliği çalışanlarını ağırlamaktan mutlu olduğunu, platform çalışmalarının hayırlı olmasını dilediğini) belirterek (herkese  benzer etkinlikler için bağırlarının açık olduğunu) vurguladı.

Daha sonra Ankara RDF Genel Başkanı Süleyman Basa'ya  konuşma fırsatı verildi. Basa, 'Platformun siyasi partileri içermemesi gerektiği ön koşulunu önemsediğini, bazı tüzük tadilatını havi bir çalışmanın Federasyonlarınca hazırlanmış olup sunulacağını, Rize için birlikte daha büyük işler yapmakta heyecanlı olduklarını, mutlaka doğru zamanda ve her zaman doğru yerde bulunacaklarını, bazı kuruluş görüşlerinin masalara bırakılan dergilerinde de  belirtildiğini' ifade ettikten sonra şu öneride bulundu:

'Rize'nin Sesi Dergisi'ni  oluşacak platformun ortak kullanımına açabiliriz.'

İstanbul RİDEF Genel  Başkanı Ahmet Yurtman da konuşmasında, federasyonlarının yaptığı etkinliklerden bahsetti.  'Daha önce haberdar edilselerdi, bu toplantının sekreteryasını daha iyi yürütebileceklerini, bundan sonrakiler için de göreve hazır olduklarını' ifade ederek şöyle konuştu:

'İngiltere'nin Londra'da yaptığı bir pis polis operasyonuna Rize adını vermesini İngiliz Konsolosluğu önündeki siyah çelenkli protesto hareketimizle önledik. Bir ve beraber olursak daha kolay olumsuzlukları kaldırır, daha kısa zamanda olumluları oldururuz.'

Sonraki konuşma hakkı Rize Üniversitesi Rektörü Nazmi Turan Okumuşoğlu'na aitti. Okumuşoğlu;' Rize Üniversitesi'nin saygın bir üniversite olma yolunda mesafe kat etmekte olduğunu, binalarının yapılmasını sağlayan Rizeli işadamlarına minnettar olduklarını, sivil toplum örgütü mensuplarının da Rize'ye yetkin bilim adamlarının yönlendirilmesinde katkı koymaları gerektiğini, Rizeliler Günü Kutlamalarının uhdesinde yürütüleceğini' ifade ettikten sonra şu duyuruyu yaptı:

'Tıp Fakültemiz de, Çayeli'ndeki Matematik Bölümümüz de bu dönem öğrenci alacak. Yakınlarınızın puanlarına göre tercih etmesini sağlayınız. KTÜ ile öğretim üyesi değişim sözleşmemiz var, hiçbir ders boş geçmeyecek ve bazı dönemler özellikle Tıp öğrencileri KTÜ imkânlarından da yararlanabilecekler.'

Son konuşma Rize Valisi Kasım Esen tarafından yapıldı. Valinin konuşmasından önce barkovizyonla Rize'nin Osmanlı Döneminde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında nasıl olduğu güzel bir müzik eşliğinde gösterildi. Yine Rize Vakfı'nın düzenlediği ve gelirini muhtaç öğrencilere burs olarak değerlendirdiği  tanınmış mankenlerle 'feretiko(Rize bezi) tanıtım defilesi' beğeniyle izlendi. Valimiz (aynı defilenin daha mazbut bir koreografi ile Rizeliler Günü'nde de sunulabileceğini ) vurguladı.

Rize Valisi Kasım Esen, konuşmasını geniş bir ufuk turuyla süsledi.'Çağımızın, pek çok diğer tanımlamalarının yanında,  bir SİVİL Toplum Hareketi Çağı olduğunu, sivil inisiyatifle varlık bulup varlıkta kalmak gerektiğini, bunu yapamayanların konumunu ve önemini kaybedip isimsizleşeceğini, Rizelilerin bireysel başarılarını birlikte başarılara dönüştürmesi halinde Türk Milleti'nin de çok şey kazanacağını, bunu gerçekleştirmek için uğraştıklarını, zamanı kurtarmak değil, geleceği inşa etmek peşinde olan bir yöneticilik anlayışını benimsediklerini' belirttikten sonra, değişerek gelişim konusunda  şu anlamlı olayı hikâye etti:

''Kartallar toplam yetmiş yıl yaşarlar. Bu ömrün otuz beş senesine gelince, kartalın gagası, pençesi ve kanatları eskiden olduğu gibi işlev göremez olur. Bunun üzerine o yaştaki her kartal, yüksekten uçarak zirvelerde bir kayalık mağaraya çekilir. Oraya belli bir süre kalıp kendisini yenileyecek kadar yiyecek taşıdıktan sonra  işine koyulur. Önce gagasını kayaya sürterek kütleşmiş olan bölümü kırıp düşmesini sağlar. Bir müddet sonra  gaga yenilenir ve kesici özellik kazanır. Böylece o sağlam gaganın yardımıyla kartal nasırlaşmış ve batıcı özelliği kalmamış olan pençelerini kazıyarak sıyırır, yenileşmesine  zemin hazırlar. Bir süre sonra da gençleşen pençelerinin sayesinde hantallaşan kanatlarını yolar ve yeni kanatların ortaya çıkmasını sağlar. Bu  üç gençleşme işleminden sonra  bütün kartallar, bir otuz beş seneyi daha  yükseklerden uçarak ve kartalca yaşarlar. İşte biz de bu şekilde bir değişimi sağlayarak gelişim hedefimizi gerçekleştiremezsek, yani sivil toplum hareketinin sayesinde  çağa ayak uyduramazsak kartallar gibi yükseklerde kalamaz, alçaklarda zelil olmaya mahkûm oluruz. Benim sivil toplum hareketini önemsemem bundandır.''

Valinin el ele tutarak Rizelilerin birbirine sinerji aşılaması için topluca resim çekmeye davetine uyuldu. Saat 11.00 olduğu halde, henüz tam bir sonuç alınmamış olduğu için ÇAYDEF Genel Başkanı Yılmaz Hüsrev, validen müzakerelerin devamını talep etti.

Uzatılan görüşmelerde ilk sözü alan Hüsrev şunları söyledi:'' Bir yılda altmışı aşkın etkinlik yapan bir federasyonuz. Kendimizi reklâm etmiyoruz. Başka ilçe Federasyonları da var. Bu çalışmalar resmi kanaldan gelmemeli, bizim elimizle kotarılmalı. Ama yine de Çanakkale Savaşı'nda yaşanan o malum olay gibi, Rize için, Karadeniz için ve ülkem için gerektiği zaman, uygun çağrılara herkesin katılacağını, bizim de aynı ilkeyle göreve hazır olduğumuzun bilinmesi gerektiğini, bir düşman makinelisini susturmak isterken vurulup yaklaşan ölüm anında arkadaşının aynı tehlikelere aldırmadan yanına yaklaşması üzerine (Geleceğini Biliyordum!) diyen Mehmetçikler  gibi olmalıyız. Buradan platform çıkarmayalım, bir katılım iradesi çıkaralım. Kuruluşu Rizeliler Günü'nde  açıklayalım.''

Daha sonra Hemşin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği Başkanı Musa Abay, genel bir değerlendirme yaptı. 'Yönetim, amaç ve yöntem iyi belirlenmelidir.' Dedi.

Ankara RDF Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Karagöz birkaç cümle ile fikrini ifade etti:

''Buradan kabul edilmiş bir tüzük değil, oluşturulacak platforma gönül bağı ile katılım iradesi çıkmalıdır. Burada bulunanlar öncelikle Rizeliler Günü'nün daha görkemli kutlanmasına çaba harcamalıdırlar. Ankara'da hazırladığımız tüzüğün son bir tadiliyle Rizeliler Günü'nde platform oluşumu açıklanmalıdır. Fazla amaç sayıp kendimizi yılgınlaştırmamalıyız.''

Benzer görüşleri   Ankara RDF Genel Sekreteri Köksal Kotil ve  ÇAYDEF'ten bir katılımcı da yineledi. Bu arada  Gola(Yayla) Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği sözcüsü Nilüfer Taşkın, 'derneğinin Neşet Ertaş'ı  Rize'ye getireceğini' söyleyerek derneğinin reklamını yaptı. Rahmetli Ekrem Orhon'un kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu  ve Eyüpoğlu Koleji'nden başka bir  öğretmen hanımefendi de çeşitli serzenişlerde bulundular.

 Vaktin ilerlemesinden dolayı Vali Kasım Esen bir sonuçlandırma hitabında bulundu.

'Buradaki üç federasyonumuzun bir kurul oluşturmasını ve hazırlıklarını Rizeliler Günü'ne yetiştirip orada platform oluşumunun açıklanmasını, bundan sonra en  iyi proje ile Rizeliler Günü'nü kutlayacak kişi ve örgütüne Platform Başkanlığı'nın bir yıllığına devredilmesini ve sonraki yıllarda yardımcısının başkanlığı yürütmesini kabul ettiğimizi var sayıyorum. Hepimize hayırlı olsun!''

Toplantının böyle sona ermesi ile herkes vedalaşıp fotoğraf çektirmekte acele etti.

Toplantı esnasında değişik yerlerden gelen aynı ilçe dernekleri temsilcilerinin birlikte oturdukları gözlendi. İkizdereli oluşumdan dolayı ben de Beykoz'daki İkizdereli hemşerim Pilakorumlu Dernek Başkanı Sedat Kuvel ile ve Ankara RDF yöneticileri ile birlikte aynı masayı paylaştım. Yan masamızda Kalkandere Vakfı Başkanı Avukat İbrahim Eyüpoğlu ile Kalkandere Dernek Başkanı ve arkadaşları yer aldı.

Salı gününün gecesinde, saat 20.00-24.00 arasında İstanbul- Sarıyer'deki Rize Vakfı'nda müzakeresi az ama özlü bir toplantı gerçekleştirildi.  Bu toplantının, her şeye rağmen, Rize’miz için daha verimli birlikteliklere ilk adım olmasını diliyor, bu konuda hem  hakkıyla düşünenlere,  hem de düşünceyi hayata geçirenlere Rize'miz için,  Rizeliler adına  teşekkürlerimi sunuyorum.

Editör: HABER MERKEZİ