Rize’de sadece bölge müdürlüğü olarak Çaykur’un bulunduğuna ve Trabzon’da ise 3 bölge müdürlüğünün olduğuna dikkat çeken 24 Sivil Toplum Kuruluşu, ortak hazırladıkları ve yeni kurulacak olan bölge müdürlüğünün Rize merkezli olması gerektiğini belirten raporu son Rize ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sundular.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlıklarının kapatılarak yerine Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulmasıyla taşra teşkilatlarında yeniden düzenlemeye gidilmiş ve tüm illerde olduğu gibi Rize’de de mevcut olan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü kapatılmıştı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının kurulmasına dair Kanun Hükmünde Kararname’de taşra kuruluşunun ilgili bakanlıkça belirlenerek teklif edilmek suretiyle çıkarılacak Bakanlar Kurulu Kararı ile 15 ilde kurulacak “Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlükleri” şeklinde teşkilatlanması hükme bağlandı.



Konuyla ilgili Rize’deki Sivil Toplum Kuruluşları adına açıklama yapan Memur-Sen Rize Şubesi Başkanı Resul Usta, “Hali hazırda, Trabzon’da Orman ve Su İşleri Bakanlığının bağlı kuruluşları olan Orman Genel Müdürlüğü’ne ait “Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü”, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne ait “DSİ 22. Bölge Müdürlüğü” ve Meteoroloji Genel Müdürlüğüne ait “Meteoroloji Bölge Müdürlüğü” nün merkezleri zaten bulunuyor. Bakanlık ana hizmet birimlerine ait iş ve işlemleri ile yoğunluk olarak Milli Park çalışmalarını yürütecek olan 15 adet “Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü”nün hangi illerde kurulacağı henüz belirlenmedi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek.” dedi.

Gerek bölgenin coğrafi özellikleri, gerekse ana hizmet birimlerince yürütülecek hizmetlerin dağılımı değerlendirildiğinde bölgede kurulacak olan “Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü”nün hizmet alanının Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane ve Giresun illerini kapsayacağını belirten Usta, bölge müdürlüğünün kapsayacağı iller arasında Milli Parklar ve kapsadıkları alan bakımından kıyaslama yapıldığında Rize’nin en ideal il olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Kurulacak olan Bölge Müdürlüğünün görevlerini ağırlıklı olarak; doğa  koruma, milli parklar ve av yaban hayatı, çölleşme ve erozyonla mücadele ile su kaynaklarının planlanması ve korunması hususların oluşturacağını belirten Usta, “Milli Parklar ve kapsadıkları alan bakımından kıyaslandığında Rize’deki Kaçkar Dağları yüzde 67 iş yoğunluğuna, Artvin’deki Hatila Vadisi yüzde 22 ve Karagöl (Sahara) yüzde 5 iş yoğunluğuna sahiptir. Trabzon’daki Altındere Vadisi ise yüzde 6 oranında bir iş yoğunluğuna sahip. Rakamlara bakıldığında en fazla iş yoğunluğu yüzde 67’lik oran ile Rize’de ve ikinci sırada yüzde 27’lik yoğunlukla Artvin’de görülüyor. Bu yüzden bölge müdürlüğünün Rize’de kurulması ayrıca önem teşkil ediyor.” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki, hali hazırda bulunan 3 adet Bölge Müdürlüğü’nün üçünün de Trabzon’da kurulu olduğunu vurgulayan Resul Usta; Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulacak olan bölge müdürlüğünün neden Rize merkezli olması gerektiğini şu maddelerle açıkladı;

- Milli parklara ilişkin hizmetin daha etkin ve süratlı bir şekilde yürütülmesi ve ulaşım açısından bölge müdürlüğü merkezinin Rize’de olması daha uygun olacaktır.

-İlimizdeki HES projelerine ilişkin ÇED raporları havza planları yapılmadığından idari mahkemelerce iptal edilmiştir. Bölge Müdürlüğü merkezinin Rize’de olması halinde havza planlarının süratle bitirilerek geciken projelere biran önce başlanması mümkün olacaktır.

-İlimizin bundan sonraki süreçte kalkınmasına önemli ölçüde ivme katacak hususlardan en önemlisi turizm yatırımları olacaktır. İlimizin turizm kaynak değerini ise çok büyük ölçüde Kaçkar Dağları Milli Parkı oluşturmaktadır. Bu alan ve çevresinde yapılacak turizm yatırımları ve izinleri yeni kurulacak olan bu bölge müdürlüğü tarafından yürütülecektir. Bölge Müdürlüğünün Rize’de olması hem yatırımcıya hem bölge halkına katkı ve kolaylık sağlayacaktır.

-ÇAYKUR Genel müdürlüğünün Rize’de olması çay ve ilimiz için ne kadar önemli ise Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü merkezinin de ilimizde olması turizm yatırımlarının ilimize gelmesinde o ölçüde önem arz etmektedir.

-Siyasi olarak değerlendirildiğinde ise bu bölge müdürlüğünün kurulması, geçmişte değişik gerekçelerle merkezi ilimizde olup kapatılan bazı bölge müdürlüklerinin kamuoyu nezdinde oluşturduğu olumsuz havanın ortadan kalkmasına vesile olacaktır.


Rize’deki 24 Sivil Toplum Kuruluşu adına açıklamalarını sürdüren Memur-Sen Rize Şubesi Başkanı Resul Usta, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bakanlığımız bünyesinde il adları belirlenmemiş Türkiye çapında 15 ilde kurulmasına karar verilen 4. Bölge Müdürlüğünün 5 ilin Milli Park alanının yüzde 67’sini barındıran Rize’de kurulması hem mantıklı, hem de coğrafi olarak uygulanabilir olanıdır. Çünkü muhtemel illerden milli park alanının yüzde 6’sına sahip olan Trabzon’da kurulduğu takdirde yapılması gereken çalışmaların yüzde 67’lik alanı için Rize’ye, yüzde 27’lik alanı için Artvin’e hangi özveri ile müdahil olabileceğinden ziyade, hem coğrafik olarak orta noktada, hem de milli park alanı olarak yüzde 67’lik alanı bünyesinde barındıran Rize’de “Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü” kurulması adeta zorunluluk arz edip çalışmalarda verimlilik kazandıracağı da aşikardır.”

Editör: HABER MERKEZİ