Yaş çay izdihamı

 

Yaş çay bitkisinin tül üretim bölgelerinde aynı anda toplama olgunluğuna ulaşması, Çaykur ve özel sektör çay işletmelerini zora soktu.

 

Çay üretiminin yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2011 yılı yaş çay alım sezonu 20 Mayıs tarihinde açılırken, yaş çay önceki yılların aksine çay tarımının yapıldığı bölgelerde kademeli olarak değil de tüm bölgelerde aynı anda toplama olgunluğuna ulaştı. Çay üreticileri toplama olgunluğuna ulaşan yaş çay yapraklarını toplayarak biran önce Çaykur ve Özel sektör işletmelerine satmak isteyince izdiham oluştu. Çaykur günlük 6 bin 500 kilo olan günlük işleme kapasitesini zorlayarak 6 bin 800’e çıkandı. Özel sektör işletmelerinin ise günlük 10 ton olan işleme kapasitelerini zorlayarak günde ortalama 11 bin 800 kilo yaş çay yaprağı aldıkları öğrenildi.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, ilk kez böyle bir duruma şahitlik ettiklerini belirterek, “En son 2003 yılında benzer bir durum yaşanmıştı. Ancak bu kadar olmamıştı. Bölgemizde yaş çay yaprağı ilk önce Kemalpaşa tarafında toplama olgunluna ulaşır kademeli olarak sahil kesimi ve iç kesimlere doğru periyodik olarak gelişip toplanırdı. Bu yıl ise tüm bölgelerde yaş çay yaprağı aynı anda toplama olgunluğuna ulaştı. Üreticilerimiz de tüm uyarılara rağmen çaylarını biran önce toplayıp satmak isteyince ciddi bir izdiham ile karşılaştık. Çaykur’da özel sektörde üretim kapasitelerini zorlayarak kapasitelerinin üzerinde bir alım gerçekleştiriyor.

 

Vatandaşlarımızdan izdihamın hafifletilmesi için çaylarını 1-2 günde değil de 15 günlük bir periyoda yayarak toplamalarını istiyoruz.”dedi.

 

ÇAY SİMSARLARI TÜREDİ

 

Erdoğan, izdihamdan kaynaklanan şartlardan dolayı simsarların ortaya çıktığını belirterek, “Bu simsarlar üretecinin zor durumundan istifade ederek ellerindeki yaş çayı 65 kuruş gibi değerlerden alıp fabrikalara 75-80 kuruştan satıyor. Üreticilerimizin bu simsarlara itibar etmemesi gerekir. Biraz sabrederlerse, hasatlarını belli bir periyoda yayarak yaparlarsa mağdur olmayacaklar. Kendileri çaylarını rahatlıkla 80 kuruşu satabilecekler.”dedi.

 

ÇAY 15 GÜN DAHA RAHATLIKLA TOPLANIR

 

Erdoğan, toplama olgunluğuna ulaşan çayların 15 gün daha rahatlıkla bekletilebileceğini belirterek, “Havalar böyle giderse çay yaprağı 10-15 gün daha kartlaşmaz. Bu yüzden üreticilerimizin acele etmemesi gerekiyor. Acele edip mağdur olmasınlar. İzdiham seçim sonrasında rahatlayacaktır. Üreticilerimiz hasada 1-2 gün ara verebilir” dedi.

 

Erdoğan ayrıca, Çaykur ile özel sektör işletmeleri arasındaki ortak hareket etme anlayışının bu izdiham sürecinde olduğu gibi seçimden sonrada devam etmesini temenni etti.

    Editör: HABER MERKEZİ