Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap 98 yıl önce bugün Rize halkı özgürlüğüne kavuşmuştur, Tarihe saygı istikbalimize ise mutlulukla bakıyoruz” dedi. -Jandarma Binbaşı Özgür Özgü ise “9 Mart 1916 yılında tamamen işgal edilen Rize 2 Mart 1918 tarihinde yeniden özgürlüğüne kavuştu” dedi.

Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98 yıl dönümü nedeniyle Cumhuriyet meydanında düzenlenen törenle kurtuluş kutlandı.

Rize Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98 yıl dönümü törenlerine bürokratların yanı sıra öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet Meydanında ki törene saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlandı, günün anlamı ile ilgili konuşan Jandarma Binbaşı Özgür Özgü”  birinci dünya savaşanın başladığı 28 Temmuz 1914 tarihinden 3 ay sonra Yavuz ve Midilli isimlerini alan iki alman zırhlısının Rus sahillerini bombalaması ile 29 Ekim 1914 tarihinde Osmanlı- Rus savaşı başladı. Rusların 10 Ocak 1916 tarihinde 3 üncü Ordu kuvvetlerine karşı taarruza geçmesi sonucunda  16 Şubat 1916 da Erzurum Rusların eline geçmiştir. Denizden desteklenen Rus taarruzları Osmanlı kuvvetlerini geri çekilmeye mecbur etmiş, 10 Şubat ta Fındıklı Sümer deresine birkaç günlük direnmeden sonra kuvvetlerimiz 19 Şubat Fırtına deresinin batısına doğru çekilmeye başlamışlardır. Rus kuvvetleri kuvvetlerimizi denizden ve karadan etkisiz hale getiremeyince 27 Şubat tarihinde Ardeşen ilçesine çıkartma yapmışlardır. 4 Mart tarihinde Pazar ilçesi, 5 Mart tarihinde ise Çayeli ilçemize çıkarma yapmışlardır. Samsun’dan yola çıkan Jandarma taburu Taşlidere mevkiine ulaşmadan 6 Mart tarihinde Rize işgal edilmiş ve 9 Mart tarihinde İyidere ilçesi ile birlikte Tüm Rize işgal edildi. Rus toplarına karşı direnemeyen askerlerimiz Of ilçesine doğru çekilmiştir” dedi.

Binbaşı Özgür Özgü 8 Mart 1917 Tarihinde Rusya ”da Bolşevik devrimini müteakip yeni hükümet Almanya ve Osmanlı ile barış görüşmelerine başladı. Rus kuvvetlerinin çekilme şartlarını belirleyen Erzincan mütarekesi 18 Aralık 1917 tarihinde imzalandıktan sonra Ruslar çekilme işlemine başladı. Rus kuvvetleri çekilirken bunların yerlerini Ermeni kuvvetlerinin almakta olduğu haberinin gelmesi üzerine bunu önlemek için emir alan 123 üncü Piyade Alayı 24 Şubat ta Giresun dan hareketle Rusların terk ettikleri yerleri doldurmaya başladı. 2 Mart 1918 Tarihinde ise Rize işgalden kurtuldu” dedi.

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ise Rize kurtuluşu ile farklı bir sabaha uyandı, Tarihe saygı istikbale ise butlu bakıyoruz. Rize 20 Nisan 1924 yılında il oldu. Bizim sevdamız Rize, biz Rize’yi karşılıksız seviyoruz. İstikbalimiz olan Rize’mizin elden gitmemesi için ilimize sahip çıkıyoruz. Huzurlu ve mutlu bir kentiz” dedi.

Daha sonra şiir, kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildikten sonra Rize Belediyesi folklor ekibi horonu ile bürokratlar ve Rizeliler horon ederek kurtuluş gününü kutladı.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ