Rize’nin Fındıklı İlçesi'ndeki Çağlayan Vadisi ve Çayeli İlçesi'ndeki Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan hidroelektrik santralleri (HES) hakkında yürütmeyi durdurma kararı veren Rize İdare Mahkemesi, vadilerde bilirkişi incelemesi yaptırdı. Bilirkişi heyetinde yer alan enerji şirketlerinin yetkilileri her iki ilçede de protestolarla karşılaştı.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'ndan (EPDK) 49 yıllığına üretim lisansı alan Ayen Enerji firması, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nca 1'inci derece doğal SİT alanı ilan edilen Fındıklı'nın Çağlayan Vadisi'nde 40 megawatt kurulu gücünde Paşalar Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatı için 1.5 yıl önce çalışma başlattı. Firma, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan 2008 yılının Nisan ayında olumlu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu aldı. Ancak yöre halkı, 1. derece doğal SİT alanı ilan edilen vadide santral yapılamayacağını belirterek, projenin iptali istemiyle 2008 yılının Eylül ayında Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, geçen Aralık ayında ‘yürütmeyi durdurma’ kararı alarak bilirkişi heyetinin bölgede keşif ve inceleme yapmasını karalaştırdı.

Rize İdare Mahkemesi heyeti, Hacettepe Üniversitesi'nden gelen bilirkişi heyeti ve firma yetkilileri Çağlayan Vadisi'nde dün keşif yaptı. Heyette yer alan enerji firmasının yetkilileri ellerinde pankartlarla bekleyen yaklaşık 100 kişinin tepkisiyle karşılaştı. Öfkeli kalabalık, ‘Sizi burada istemiyoruz’, ‘Bu dere bu halk satılık değil’, ‘Dereler özgürdür, özgür akacak’ ve ‘Suyumuzu almaya gelenlere misafirperver olmayacağız’ sloganları attı. Enerji şirketi yetkililerini yuhalayan kalabalığı jandarma alandan uzaklaştırdı. Mahkeme heyeti daha sonra protestocularla görüşerek taleplerini dinledi.

ÇAYELİ'DE DE PROTESTO
Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan iki hidroelektrik santrali için de bu sabah bilirkişi incelemesi yapıldı. Dün Fındıklı'da olduğu gibi Çayeli'nde de toplananlar da bölgede santral yapılmasına tepki gösterdi. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı inceleme sırasında çevrede toplananlar HES inşaatlarına karşı mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini söylediler. Bölgenin dedelerinden kendilerine kaldığını ifade eden yöre halkı, doğanın katledilmesine müsaade etmeyeceklerini belirtti. Mahkeme heyeti jandarmanın güvenlik çemberi altında incelemelerini tamamladı.

Sanko Enerji firması tarafından Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan ve toplam 34 megawatt kurulu gücündeki Kayalar ve Buzlupınar Hidroelektrik Santrali inşaatları için Çevre ve Orman Bakanlığı ‘ÇED raporu gerekli değildir’ yönünde görüş bildirmişti. Yöre halkının kararın iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne açtığı davada da yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı.

Muhammet KAÇAR- Tamer KARATAŞ/MİLLİYET

Editör: HABER MERKEZİ