Dilek ASLAN

Vali Kasım Esen, yaptığı açıklamada, Rize'nin turizmden sağladığı geliri daha üst seviyelere taşımak amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Turizmin nazik bir sektör olduğunu, bu sektörün dikkatli, temkinli ve basiretli yürütülmesi gerektiğini ifade eden Esen, ''Bir ülkeyi dünyadan tecrit etmek isteyenler, o ülkeyi dünyada ve dünya kamuoyu nazarında güç durumda bırakacak eylemlere yönlenebilirler. Bunun sonucu olarak hedef ülkelere giden yabancı sermaye, mal ve para dolaşımı, üretim ilişkileri, kültürel ve siyasi bağlantılar zarara uğrayabilir'' dedi.

Rize'ye gelen çok sayıda yabancı turistin özellikle Ortadoğu ülkesi vatandaşı olduklarını dile getiren Vali Esen, şunları söyledi: ''Bu turistler kendi ülkelerinde olmayan yağmur, şelale, sis ve bulut, bitki ve hayvan çeşitliliğini görmek için Rize'ye gelmektedirler. Turistler, zaman zaman yalnız başlarına dağ ve yaylalarda dolaşabilmektedirler. Ancak dünyanın önde gelen ülkelerinde yerel rehber olmadan hiç bir yerde gidemezsiniz. Dağda yalnız dolaşan biri, kaybolursa Türk turizmini vurmak için pusuya yatmış istismar avcıları kendilerini gösterirler ve turistleri hemen alternatif ülkelere yönlendirirler.''

Bu nedenle Valilik olarak, Rize'ye gelen turistlere yerel rehber verilmesi uygulamasını başlattıklarını kaydeden Vali Esen, ''Bu konuda genelge yayımladık. Tur operatörlerinin bu konuda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir'' diye konuştu.

Vali Esen, uygulama kapsamında 45 kişiye kadar olan gruplara bir rehber, 45 ve üzeri gruplara ise 2 rehber alma zorunluluğu getirildiğini belirterek, seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin turistik amaçlı sportif etkinliklerde ise yeteri kadar uzman personel bulundurmalarının zorunlu olduğunu söyledi.

Uygulama kapsamında alınan diğer kararlarla aynı zamanda doğal hayatın korunması, çevre kirliliğinin ve yangınların önlenmesinin de hedeflendiğine dikkati çeken Vali Esen, ''Alınan kararlara uymayan acente, tur operatörü ve işletme sahiplerine ilgili kanun, yönetmelik ve genelge hükümleri uyarınca adli ve idari işlem yapılacaktır. Ayrıca Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi uyarınca 'emre aykırı davranış' hükümleri uygulanacaktır'' dedi.

Esen, bu kapsamda ilgili kurum ve kişilere bin YTL'den 27 bin 734 YTL'ye varan oranlarda para cezası verilebileceğini sözlerine ekledi.

Editör: HABER MERKEZİ