Dilek ASLAN

Tüketiciler günü nedeniyle Rize Fen Lisesi’nde Tüketiciler Derneği Rize Şubesi tarafından “Tüketici nasıl olunur, Tüketici hakları ve yasalar” konulu bir seminer verildi. Seminerde Tüketiciler Derneği Rize Şube Başkanı Köksal Kasapoğlu ve Gazeteci yazar Orhan Yazıcılar konuşmacı olarak katıldılar.

Seminerde konuşan Tüketiciler Derneği Rize Şube Başkanı Köksal Kasapoğlu tüketici haklarının korunması konusunda 1995 yılında 4077 kanun, 2003 yılında da çıkartılan 4822 sayılı kanunla güvence altına alındığını belirterek, “Sosyal ve iktisadi hayattaki gelişmeler sonucu ortaya çıkan yeni durum, AB adaylık süreci, süreçte öngörülen değişiklikler Türk Tüketici Hukuku koruma politikaları sonucu olan 143 adet direktifin uyumlaştırılmasını sağlamak vb nedenlerle 1995 yılında 4077 sayılı kanun çıkartılarak yürürlüğe girdi. 2003 yılında bu kanun bazı maddeleri değiştirilerek güncel ihtiyaçlara daha uygun hale getirildi. Bu kanunun amacı kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemler almaktır” dedi.

Seminerde konuşan Gazeteci yazar Orhan Yazıcılar ise Bilinçli tüketici olmak gerektiğini, ifade ederek, “ Bilinçli tüketici olabilmek için bilinçli alış veriş yapmalıyız. Bilinçli alış veriş daha iyi bir yaşam için ihtiyaç duyduğumuz kaliteli mal ve hizmetleri düşük fiyata satın alarak para, zaman ve enerji gibi kaynaklardan üst düzeyde yarar sağlamaktır” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ