Mustafa BAYRAK

RİZE: Emniyet müdürlüğünce Kültür merkezinde düzenlenen toplantıda halkın beklentileri tartışıldı.

Rize Emniyet müdürlüğü Toplum destekli kent güvenlik danışma toplantısına Rize valisi Zekeriya Şarbak, Jandarma alay komutanı Albay Erol Çelik, Rize ağır ceza mahkemesi başkanı Ömer Köroğlu, CHP il başkanı Mehmet Aslankaya bazı sivil toplum örgütlerinin başkanları, mahalle muhtarları ile vatandaşlar ve polis katıldı.

Toplantıda konuşan Rize valisi Zekeriya Şarbak Dünyada yönetim anlayışının 1980 li yıllar sonrasında değiştiğini söyleyerek ”İnsan haklarına saygı arttı. Bu batılı ülkelerde biraz daha fazla rasyonel oldu. Biz ise onlardan daha vicdanlı olarak geçtik. Onlardan geri kalmamızın sebebi rasyonelliktir. Güvenlik alanında önemli reformlar yapıldı. Fiziki anlamda bunları gözlemek mümkündür. Elektronik anlamda ise suçluların yakalanması daha kolaylaştı. Bugün ülkemizde 250 bin dolayında özel güvenlik, 220 bin dolayında ise polis bulunmakta. Okul ve sokaklardaki güvenlik olayları önceki yıllara göre çok daha iyi. Batıda suçlular vatandaş tarafından ihbar edilmekte, ancak bizde yakın ilişkiler nedeniyle maalesef polise suçlular bildirilmemekte. Vatandaşımız İhaki hak yolunu tercih etmekte kendi problemini kendi çözmekte. Güvenlik hizmetlerinin amatörlükleri af edilemez. Polis suçluların cezasını kendi veremez, hükümetimiz işkenceye sıfır taviz vermekte, polisimizi kötü muamele konusunda bir kez daha uyarmak isterim” dedi.

Rize emniyet müdürü Şammaz  Demirtaş ise  toplantının amacının  karşılıklı beklentilerin neler olduğunu öğrenmek olduğunu söyleyerek ”Şu an da üniversite ve halkımız ile birlikte yürüttüğümüz bir anket var, bu ankette bizlerden neler bekleniyor. Eksiklerimiz nelerdir. Suçlarımız nelerdir. Bunları öğrenmek istiyoruz. Polis olarak personel, araç ve gereç eksiklikler olabilir. Bu demek değil ki hizmeti eksik yapacağız. İlimizde MOBESE nin hizmete girmesi ile birlikte birçok yönden güçlendik. Güvenlik güçleri her şeyi tek başına çözemez. Halkın desteği bize şart. Hatalarımızı bilmez, eksikliklerimizi gidermez isek aynı hataları yapmaya devam ederiz. Halkımız 155 e ihbar yapıyor ve polisimiz oraya gelmiyor ise bunun hesabını size vermek zorundayız. Bizim sizlerle olan tek bağlantımız 155 dır. Geçmişte 155 e günde 4-5 tane ihbar gelirken bugün bu rakam 30-40 dolayındadır. İlimizde polise mukavemet olayları azaldı. İlimizde vatandaş kendi problemlerini kendisi çözmeye çalışıyor. Bu tür olaylar hukuk devleti anlayışına tamamen ters düşer. İlimizde suç olayları Türkiye ortalamasının çok altında ancak şahsa karşı işlenen suçlarda ise azalma yok. Ekonomik kriz nedeniyle insanlarımız kendilerini daha güvensiz hissetmekte, bununla ilgili önlemler alıyoruz, burada ki toplantının amacı sizlere hesap vermektir” dedi.

Konuşmaların ardından verilen kısa süre molada kokteyl in ardından Rize emniyet müdürlüğü şube müdürleri faaliyetleri hakkında bilgi sundular. Toplantıda vatandaşlara dağıtılan ve Rize üniversitesi ile ortaklaşa hazırlanan 29 soruluk anket dolduruldu.

Editör: HABER MERKEZİ