Rize Belediyesi'nde çalışan temizlik işçileri bağlı bulundukları şirket değişince sosyal haklarının kaybolacağı gerekçesiyle bir gün iş bırakma eylemi yaptı. Toplanmayan çöpler caddelerde birikti.

Rize Belediyesi tarafından geçtiğimiz gülerde yapılan temizlik ihalesini bugüne kadar ihaleyi sürekli alan Rize Belediyesi bünyesinde yer alan RİBELSAN isimli şirket kaybederken ihaleyi Katı Atık isimli başka bir şirket kazandı. Rize Belediyesi'nin talebi üzerine bu güne kadar RİBELSAN bünyesinde çalışan belediye işçileri sosyal hakları ile birlikte bu firmaya devredildi. Firma değişikliği ile sosyal haklarının kaybolacağı ve maaşlarının azalacağını düşünen işçiler bugün iş bırakma eylemi yaptılar. İhaleyi kazanan yeni firma bünyesinde bu gün ilk kez çöp toplaması beklenen işçiler iş başı yapmayınca çöpler caddelerde birikti. İşçiler adına bir açıklama yapan Hizmet İş Sendikası Başkanı Mehmet Alaca, grev yapmadıkları kendilerinin konuyla ilgili bilgilendirilene kadar iş bıraktıklarını belirterek 'Bugün dilekçe vererek işçilerimizin durumu hakkın bilgi alacağız. Eğer RİBELSAN işçilerimizin çıkışını vermişse mahkemeye başvurarak hakkımızı arayacağız. Eğer çıkış verilmemişse işçi devridir, ona göre davranacağız' dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, işçilerin iş başı yapmaması halinde işlerinden olacaklarını belirterek, 'RİZE Belediyesi temizliğini uzun yıllardan temizlik hizmetlerini ihale yapıyordu. İhaleleri de bu güne kadar Rize Belediyesi bünyesindeki RİBELSAN isimli şirketimiz alıyordu. Bu yıl başka bir şirket bu ihaleyi kazandı. Biz yinede RİBELSAN bünyesinde temizlik kolunca çalışan işçilerimizin ihaleyi kazanan firma ile çalışmaya devam etme imkanı sağladık. Aksi halde RİBELSAN işi alamadığı için bu işçilerimize tazminatlarını ödeyerek iş haklarını fesih etmek zorunda kalacaktık. Bu konuda işçilerimiz ve ihaleyi alan firma ile anlaşmıştık. Ancak bugün benimde haberim olmadan, yeni firma bünyesinde çalışması gereken işçilerimiz iş başı yapmamıştır. İşlerine devam ederseler edecekler. Eğer etmezseler biz yasal olarak ödememiz gereken tazminatlarını ödeyerek iş haklarını fesih etmek zorunda kalacağız. Temizlik ihalesini alan firmada kendi elemanlarını tedarik ederek hizmete devam edecektir. Çöpler sokakta kalmaz. Anlaşma gereği yeni firma çöpleri toplamak zorundadır. Eğer toplamazsa cezai sorumluluğu da vardır. Ancak benim üzüldüğüm, bizim korumaya çalıştığımız işçiler bu şekilde işlerini kaybedecektir. İş başı yapmayan işçiler işlerini kaybedecektir' diye konuştu.

İş bırakma eylemi yapan işçiler daha sonra toplu halde Rize Belediyesi'ne giderek durumları hakkında bilgi almak ve RİBELSAN'dan çıkartılmaları halinde tazminatlarının kendilerine ödenmesini talep eden dilekçelerini Rize Belediyesi'ne verdiler.
Editör: HABER MERKEZİ