Dilek ASLAN

Rize İli Fındıklı ilçesi meydanında bulunan 50 yıllık çay ocağı restore edilerek Doğu Karadeniz Mimarisine uygun bir hale getirildi.

Fındıklı’da açılışı yapılan “ Saimin yeri” adlı çay ocağı, Doğu Karadeniz’de Kırsal Mimariye Restorasyon Elemanı Yetiştirme Projesi kapsamında “Göz Dolma Taşı” Uygulama Eğitim Alanı olarak restore edildi.

Açılışa Rize Valisi Kasım Esen, Fındıklı Kaymakamı Erkan Kılıç, Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban ve Fındıklılı vatandaşlar katıldı. Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban yaptığı konuşmada “ Bu meydan Şahinler ailesine aittir. Bu alanı 50 yıldır Saim Gürkan çay ocağı olarak işletiyordu. Emeği geçenlere teşekkür ederi” dedi.
 
 
 
Fındıklı Kaymakamı Erkan Kılıç “İlçemizde yerel mimari açısında güzel çalışmalarımız oldu. İlçemizde 150 adet Tarihi Dolma Taş Konak mevcuttur. Bunlardan bazıları onarılmıştır. Yaptığımız usta yetiştirme projesi kapsamında 41 usta yetiştirerek bu konakları onarıyoruz. Bu çay ocağı da bu ustalar tarafından restore edildi.

Vali Kasım Esen “ Bu eserin yapımında emeği geçen; ilçe kaymakamımıza, ilçe belediye başkanımıza, arsayı bağışlayan şahinler ailesine, restore eden ustalara ve işletmeci Saim Gürkan’a teşekkür ediyorum. Biz Doğu Karadeniz Mimarisini yaşatmak istiyoruz. Bu bölgenin insanı taşa, toprağa, tahtaya ruhunu vererek işliyor. Yerel seçimler yaklaşıyor Belediye Başkan adayları sokakları, meydanları bu şekilde restore edeceğiz diye söylemeleri lazım. Bu meydan Doğu Karadeniz’e örnek olacak. Bu yeşile, maviye, doğaya bu mimari yakışır. Rize İlinin tüm ilçelerine bu güzellikleri yaymamız lazım. Bu bölgede geçmişin nostaljilerini geleceğe taşıyan herkesi kutluyorum” dedi.
 


Buradan Fındıklı’ya 8 km uzaklığı olan Meyvalı köyüne gidilerek restore edilen tarihi camide incelmelerde bulunuldu. Köy Muhtarı Güven Ergüven “130 yıl önce burası medrese olarak kullanılıyordu. 10 yıldır cami olarak kullanamıyorduk. Kaymakamlığımızın yardımlarıyla T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılan camimiz 1 ay içinde hizmete girecektir” dedi.

Burada Vali Kasım Esen yaptığı konuşmada “ Rize’de Turizme dönük çalışmalarımız var. Tarihi kemer köprüler, Ahşap Oyma Sanatına dayalı olarak Ahşap camilerimiz var. Bu ikisinin de kitabını bastırdık. Hem tarihi köprülere hem de Ahşap camilerimize tur düzenleyeceğiz. Tarihi su değirmenlerimiz var. Bu güzergâhları takip ederek Rize’nin en güzel yerlerini gezmiş olacağız. Bu caminin onarılmasının ve çevre düzenlemesinin yapımını takip ediyoruz. Şadırvan ve tuvalet yapımını da biz takip edeceğiz” dedi.



Editör: HABER MERKEZİ