Rize’nin Güneysu İlçesi Ortaköy Köyü Kibledağı mevkiinde ‘’KENT ORMANI’’  çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci beraberinde Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Güneysu Kaymakamı Suat Demirci, Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Trabzon Eski Orman Bölge Müdürü ve OGM Başmüfettişi Dr. Ahmet İpek, Rize Orman İşletme Müdürü Ceyhan Özten ile beraber kent ormanındaki çalışmaları yerinde görerek ilgililerden bilgi aldılar.

Köylerden şehirlere yoğun göç sonucu şehirlerdeki nüfusun artması, beraberinde birtakım sorunların da ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu bağlamda insanların dinlenme, spor, ve rekreasyon vb. ihtiyaçları ile beden ve ruh sağlıklarını sağlamak için kent ormanları tesis edilmektedir.

Orman Genel Müdürlüğü’nün son yıllarda yaptığı ve ülkemizin de yüz akı olan çalışmaları ülke içinde olduğu kadar yurtdışında da haklı olarak takdirle karşılanmaktadır.

Sürekli yenilik peşinde koşan ve yaptığı teknik çalışmaların yanında sosyal ormancılık çalışmalarına da özellikle ağırlık veren Orman Genel Müdürlüğü ülkemizin her tarafını ‘’Halkın Ormanla Kucaklaşması’’prensibi çerçevesinde ‘’Kent Ormanları’’ ile donatmaya devam ediyor. Ülkemizin diğer yörelerinde olduğu gibi Rize İlimizde de yapılan hazırlık ve etüt çalışmaları sonucu kent ormanı tesisi için Güneysu İlçesi Ortaköy Köyü Kıbledağı Mevkii seçildi. Burada 50 ha (500.000 m2 ) ‘lık alanda yapılan çalışmalar havaların da iyi gitmesi sonucu istenen düzeyde gerçekleşiyor.

Kent Ormanı çalışması devam eden Kıbledağı Mevkiinde Kıbledağı Camisi olarak adlandırılan Dağ Camisi bulunmaktadır. Denizden 1132 metre yükseklikte, İl merkezine 20 km, Güneysu İlçe merkezine ise 5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu özellikleri ile kent ormanı tesis edilen yerde kendinizi gökyüzünde uçan bir kuş gibi hissediyorsunuz. Sanki elinizi uzatsanız bulutlara dokunup onlarla dans edeceksiniz gibi geliyor size. Havasını ve etrafındaki sonsuz görüş açıklığı ile size her tarafı gösteren manzarayı izleme olanağını kelimeler anlatmaya yetmez. Şu ana kadar kent ormanında Rize Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 1500 metre uzunluğunda Asmalıırmak Ortaköy bağlantı yolu yapılmış, yerleşkeler için yer açma düzenlemeleri, yürüyüş yolları için doğaya uyumlu 2000 metre uzunluğunda ahşap patika yolları, diri örtü temizliği, bakımı tamamlanmıştır. Rize Orman İşletmesince alt yapı çalışmaları kendi personeli ile tamamlanmış olup, ihale ile verilen ve müteahhit tarafından yapılacak olan üst yapı çalışmalarında da son aşamaya gelinmiştir. Konu ile ilgili çalışmalar hakkında bir açıklama yapan Rize Orman İşletme Müdürü Ceyhan Özten ‘’Bilindiği gibi İlimizdeki doğa çok zor koşulları içermekte olup herkesin bildiği üzere bu arazide çalışmakta bir hayli zor olmaktadır. Buna rağmen alt yapı çalışmalarını kendi olanaklarımızla tamamladık. Üstyapı çalışmaları ise sürmekte olup 2010 yılı sonuna kadar büyük ölçüde bitirilecektir. Bitimini takiben burasını halkımızın istifadesine açacağız. Rize için büyük bir eksikliği gidereceğini tahmin ediyorum’’dedi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci,  Kent Ormanı ile ilgili açıklamasında’’Kent Ormanlarını halkımızın ormanla kucaklaşması için ilk adım olarak görüyoruz. Buralardan bizim idare olarak bir beklentimiz yok. Kapısına kilit takmıyoruz çünkü buralar sizlerin ve siz ve misafirleriniz faydalanacak.Bu yörenin de tanıtımına çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum.Burada bulunan ve manevi değeri yüksek olan bir camimiz var.Bunu da aslına uygun olarak en iyi şekilde onarıp halkımızın kullanımına açacağız.Burası görüş açıklığı çok iyi bir konumda olan güzel bir yer ve bittiği zaman çok güzel bir eser ortaya çıkacak’’ dedi.Orman Genel Müdürü Osman Kahveci incelemeleri sırasında kendisine eşlik eden köy halkı ile yaptığı sıcak sohbetlerde ‘’Bizler burayı yapıp sizlere teslim edeceğiz.Buradan bizim bir beklentimiz yok.Basından da mutlaka izliyorsunuzdur; Ülkemizin farklı yörelerinde yaptığımız Kent Ormanları büyük bir ilgi gördü.Her gittiğimiz yerde halkımız bizim burada da  kent ormanı kurun diyorlar.Yalnız sizler çok şanslısınız.Çünkü burada kurulan kent ormanı diğer kent ormanlarından çok farklı.Bu kadar yüksek bir yerde, havası,  manzarası , görüş açısı böyle olan bir yer yok.Sadece yöreniz için değil bakın göreceksiniz buraları yurt içinden olduğu kadar yurtdışından da görmeye çok insanlar gelecek’’ dedi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci kendi teşkilat mensuplarına yönelik olarak mini bir açık hava toplantısı gerçekleştirdi. Bu toplantıda,  Genel Müdür yapılan özverili çalışmalardan dolayı teşekkürlerini iletmesinin yanında eksiklik ve tavsiyelerini de dile getirdi.

İnceleme gezisi,  Rize Orman İşletme Müdürlüğü tarafından verilen ikramlar ile sona erdi. İkram sırasında Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ile katılımcılar ve köylüler arasındaki sıcak sohbetler gözden kaçmadı.        

Haber-Foto: Rıza KAMİL

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

 

Editör: HABER MERKEZİ