Rize Merkez İcra Müdürlüğü rakamlarına göre 2007 yılında 3 bin 820 kişi ödeyemedikleri borçlarından dolayı icraya verilirken, 2008 yılının ilk sekiz ayında ise bu rakam 3 bin 720 kişiye ulaştı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Ofluoğlu, geçtiğimiz yıla kıyasla icra olaylarında yüzde 20 oranında artış gözlendiğini belirterek bu rakamın artmasından endişelendiklerini belirtti.

Türkiye’de adı konulmayan bir ekonomik kriz yaşandığını belirten Ofluoğlu, bu krizin Rize’yi de etkilediğini söyledi. Ofluoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dünyada yaşanan ekonomik kriz ülkemizi de etkilemiştir. Ekonomik göstergeler bunu ortaya koyuyor. İlimizde yaşanan krizde küresel kriz, AK Parti’nin kapatma davası süreci ve Kafkasya’daki gerginlik etkili olmuştur. İlimizden Gürcistan’a önemli oranda mal akışı sağlanmaktaydı. Bölgedeki gerginlikle birlikte yaklaşık iki aydır bölge ile olan ticaret durma aşamasına kadar gelmiştir. Yaşanan bu krizin daha da büyümesinden endişeleniyoruz” dedi.

Yaşanan ekonomik krizden küçük esnafında etkilendiğini belirten Ofluoğlu, insanlar bankalara borçlu olduğu için piyasada para dönmediğini vurgulayarak, “İnsanlarımız istikrarın yakalandığı günlerde ev ve otomobil sahibi olmak için bankalardan kredi kullandılar. Şuan istikrar bozuldu. Bankalara olan borçlarını ödemekte ve geçinmekte güçlük çeken vatandaşlarımızın ister istemez alım güçleri düştü. Buda küçük esnafımızı olumsuz etkiledi. Kredi kartı kullanımı artarken buna bağlı olarak da dönmeyen kredi kartı ödemelerinden dolayı bizim tespitlerimize göre icraya verilen vatandaşlarımızın sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 20 oranında arttı” diye konuştu. (kenthaber)



Editör: HABER MERKEZİ