MUSTAFA BAYRAK

EPDK Başkanı Hasan Köktaş Türkiye de ki su kaynaklarının yüzde 8 i bu bölgede bulunmakta, bu su kaynaklarımızı iyi değerlendirmek zorundayız. Dünya ya bağımlı olmadan yaşamasını bilmeliyiz” dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye'nin toplam su kaynaklarının yüzde 8 'inin bölgede bulunduğunu ifade ederek, ''Bu çok ciddi bir kaynak. Bunu yok saymak, enerjisinden istifade etmemek olmaz'' dedi.

Köktaş, Rize Valiliği toplantı salonunda bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcileri ile yapılan ve Doğu Karadeniz'de yapılan hidroelektrik santrallerinin (HES) görüşüldüğü toplantıda, EPDK olarak memleketin enerji kaynakları ile ilgili çeşitli lisanslar verdiklerini ve ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla kısa, orta ve uzun vadeli çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Enerji kaynaklarını harekete geçirecek çalışmalar içerisinde olduklarına işaret eden Köktaş, ''Her ülke kendi öz kaynaklarını harekete geçirmeye çalışıyor. Biz de Türkiye'de kendi kaynaklarımızı nasıl hareketi geçireceğimizi düşünüyoruz. Bir takım ülkelerin doğal gaz, nükleer enerji gibi kaynakları var. Bizim doğal gazımız yok ama su, güneş, rüzgâr, jeotermal gibi kaynaklarımızı harekete geçirmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili lisanslar veriyoruz'' dedi.

Bunu yaparken temel bakış açılarının Türkiye'nin kendi enerji kaynaklarını harekete geçirirken ülkenin çevresine, doğasına, sosyal yapısına olumsuz etki yapmadan bu üretim tesislerini harekete geçirmek olduğunu vurgulayan Köktaş, rekabetçi koşullar altında nitelikli, temiz enerji kaynaklarına sahip olunması gerektiğini, ama bunu yaparken çevrenin tahrip edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Köktaş, bu kapsamda 4 hafta önce Doğu Karadeniz'de lisanslandırdıkları firmaların temsilcileri ile Ankara'da toplantı yaparak çalışmaları ve sorunlarını dinlediklerini, ayrıca tespit ettikleri konularda uyarılarda bulunduklarını anlatarak, şunları söyledi: ''6 ay önce DSİ ile ortaklaşa uzmanlarımızı bölgeye göndererek yerinde tespitler yaptırdık. Çünkü var olan şikâyetleri dinlemek ve kaynağına eğilmek zorundayız. Zira dinlediğimiz, karşılıklı diyalog kurduğumuzda sorunları çözebileceğimize inanıyoruz. Bu masanın etrafındaki herkes, en az birbiri kadar vatanını seviyor. Herkes kaynaklarını kullanmak ve çevreyi korumak istiyor. Dolayısıyla bu kesişmeyi yapmak zorundayız. Bu raporları aldıktan sonra 4 günden beri bölgedeyiz. Trabzon'dan Hopa'ya kadar HES'lerle ilgili yerinde tespitlerle bulunduk. Çevreyle ilişkilerine, imalatları sırasında oluşan veya oluşabilecek uyumsuzlukları tespit etmek ve uyarmak üzere bölgedeyiz.''

İncelemelerinin son gününde bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile konuşmak istediklerini dile getiren Köktaş, ''Talep edilen, önerilen, şikâyet edilen unsurları dinlemek istedik. Dinleyerek haklı olanlar konusunda ikaz edelim. Haksız bir şey varsa orada da birbirimizi ikna etmeye çalışalım. Çünkü şu bir gerçek ki, ülkemizin bu enerji kaynaklarına ihtiyacı var'' diye konuştu.

Türkiye'nin toplam su kaynaklarının yüzde 8 'inin bölgede bulunduğunu, bunun çok ciddi bir kaynak olduğunu vurgulayan Köktaş, ''Bunu yok saymak, enerjisinden istifade etmemek olmaz. Ama dünyanın en güzel florası, biyolojik canlı yapısı da burada. Bu nedenle çevre koşullarını da çok iyi bir şekilde dikkate almamız gerektiği ortada. Dengeyi sağlamamız lazım. Orta noktayı bularak sonuca gitmemiz lazım'' diye konuştu.

Rize Valisi Zekeriya Şarbak ise, EPDK ile bölgede yapılmakta olan HES'lerle ilgili taraf olan ve ilgisi olan kişileri bir araya getirmeyi uygun bulduklarını belirterek, toplantıda fikir alış verişi ve bilgilendirme olmasını istediklerini söyledi.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Editör: HABER MERKEZİ