İlyas GÜR

Rize’nin İkizdere, Çayeli, Hemşin ve Fındıklı dereleri üzerinde yapılmak istenen Hidroelektrik santrallerine (HES) karşı yöre halkı hukuk mücadelesini sürdürüyor. Bu kapsamda İkizdere ilçesinde yapılması planlanan Cevizlik HES 1 ve HES 2 projesi ile Hemşin ilçesinde yapılmak istenen Kantarlı HES 1 ve HES 2 Hidroelektrik santrali projesi için yöre halkı Rize İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma istemiyle açtığı dava açmıştı. Davanın duruşmasının görüldüğü Rize adliyesi önüne toplanan yöre halkı hukuk sürecine destek verdi. Ellerinde “Vadimizi kurutma, tarihini unutma” ,“Deremize ve suyumuza dokunma” pankartları ile bir araya gelen yöre halkı HES inşaatlarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini söylediler.

Çoğunluğu kadınların oluşturduğu yöre halkı adına açıklama yapan Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (KASTOB) Başkanı Hasan Ekşi, Doğu Karadeniz Bölgesinde 380 adet HES inşaatı yapılacağını belirterek “Tabiî ki devletimizin vadileri suları kullanılacaktır. Ancak yöre insanımız yapılacak HES inşaatlarının bölgenin flora, fauna ve diğer yapılarının bozulacağını düşünüyor. Biz yöre halkı olarak diyoruz ki bu HES’ ler yapılmamalıdır. İkizdere ilçesinde yapılacak HES inşaatları binde 7 oranında milli ekonomiye bir katkı sağlayacaktır. Doğu Karadeniz Bölgesinde yapılacak 380 adet HES inşaatının bitmesiyle milli ekonomiye yüzde 30 dolayında bir katkı sağlanacağı söyleniyor. Bugün HES inşaatları yerine Nükleer termal ve termik santraller yapılabilir. Dünyada nükleer santraller gelişmiş ülkelerde var. Global iklim tehlikesinin olduğu dünyada sağlam kalabilecek tek yer Karadeniz bölgesidir. Bu güzelim bitki örtüsü bozulmamalıdır.” diye konuştu.


Adliye önüne pankartlıyla gelerek duruşmaya destek veren 75 yaşındaki Seher Sarıçam adlı kadın “Gelmişler Allah’ın dağında derelerimizle uğraşıyorlar. Devlet köyün fakirini, hastasını baktı da sıra derelere mi geldi” diye konuştu. Köyünüze gelirseler ne yapacaksınız sorusu üzerine yaşlı kadın “Şu sopayı görüyor musun senin de kafana vururum, hele bir gelsinler” diye cevap verdi.69 yaşındaki Nazmiye Demirciler, adlı ise “Mahkeme santral yapılmasına karar verse bile gelip köyümüze giremezler. Taşlarla başlarını yararız. Kimse zorla köyümüze giremez” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ