TEMA Vakfı tarafından Rize'de öğretmenlere yönelik düzenlenen 'Erozyon ve Çevre Eğitimi' konulu dört günlük seminer bugün sona erdi. 

Törende bir konuşma yapan Rize Valisi Kasım Esen, geçen Mart ayının Rize açısından son yüzyılın en sıcak Mart ayı olduğunu hatırlatarak, 'Mart ayında ilimizde hava sıcaklığı 32 dereceye ulaştı. İlimizde meteorolojik kayıtlar 1975 yılından bu yana tutulmaktadır. Yaptığımız araştırmalara göre geçen Mart ayı ilimizde son asrın en sıcak Mart ayı olmuştur. Mart ayı içerisinde metrekareye 75 kg yağmur düşmüştür. Bu son 35 yılın en düşük miktarıdır. Mart ayı içerisinde ilimizde çıkan orman yangınlarından 164 hektar alan etkilenmiştir. Yine önceki yıllara kıyasla Mart ayı içerisinde ilimizde orman yangınları yüzde 310 oranında artmıştır' dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez' sözünü hatırlatan Vali Esen, şöyle konuştu: 'Vatan toprağı, suyu ve havası kaderine terk edilemez. Eğer terk edersek sahibi başkaları olur. TEMA Vakfı, Türkiye'nin toprağına, suyuna ve havasına sahip çıkan bir vakfımızdır. Eğer vatan toprağı üzerindeki değerlerimize sahip çıkmazsak yarın bir dilim ekmeğe, bir yudum suya ve nefes almak için havaya muhtaç oluruz. Dünyalar kadar petrol yataklarımız olsa içmeye suyumuz olmadıktan sonra bir değeri yok. Erozyonla topraklarımız elimizden çıkıyor. Topraklarımızı kaybetmememiz için akıllıca ve bilimsel olarak ülkemizi yönetmemiz lazım. Vatan topraklarına ve vatan toprakları üzerindeki değerlere sahip çıkan çevre gönüllüleri birer Mehmetçiktir.'

Editör: HABER MERKEZİ