Mustafa BAYRAK

Rize Valisi Zekeriya Şarbak, çay bahçelerinde gübreleme nedeniyle toprağın niteliğini kaybettiğini söyledi.

Şarbak, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Tarımsal Gübre'' panelinde yaptığı konuşmada, dünyada savaşların sebebinin toprak olduğunu belirterek, ''Bütün büyük savaşların çoğu toprak nedeni ile çıkmıştır. İnsan yaşamı için toprak çok önemlidir. Öyleyse toprağımızı insan olarak düşmanımızdan korumalıyız. Ancak düşmanımız komşu ülkeler veya komşularımız değil, bilinçsiz toprak kullanımıdır. Birçok bölgede bugün toprak fiziken var kimyasal olarak yok. Toprak taşıması gereken özellikleri taşımıyor. Kimyasal gübre çıktıktan sonra bizim gibi ülkelerde toprağın kullanımını bilinçli yapamadığımız için büyük ölçüde kirletmiş bulunuyoruz. Bilinçsiz gübre hem toprağımızı hem de besinlerimizi bozuyor. Bunun dışında çevremizi de bozuyor'' dedi.

Üretimi artırmak için gübre kullanımının gerekli olduğunu ifade eden Şarbak, ''Ancak gübre topraktaki eksik besinlerin giderilmesi için kullanılmalıdır. Azot ihtiyacını gidermek fosfat, fosfat ihtiyacını gidermek için potasyum kullanırsak, toprağımızı yormuş ve zehirlemiş oluruz. Üretimi artırmak yerine bozmuş oluruz. Toprak aynı insan gibidir. Nasıl insanlarda yanlış ilaç ve doz aşımı sağlığımızı bozuyorsa, toprakta da yanlış gübre ve doz aşımı toprağı zehirliyor'' diye konuştu.

Rize'de çay üretimi için yılda 40–50 bin ton kimyevi gübre kullanıldığını kaydeden Şarbak, şöyle devam etti:

''Çay bahçelerinde gübreleme nedeniyle toprak niteliğini kaybetmiş bulunmaktadır. Kullandığımız gübre toprakta kalıp çay bitkisine yarar vermekten ziyade, yıkanıp giderek nedirlerimizi, derelerimizi, denizlerimizi kirletmektedir. Tarımın diğer alanlarında da diğer yanlışlıklar devam edip gidiyor.''

Bütün alanlarda organik üretime yönel inmesi gerektiğini vurgulayan Şarbak, şunları söyledi:

''Sürdürülebilir bir çevre ve yaşam için organik üretim ve organik gübreye yönelmek zorundayız. Rize'de geçtiğimiz yıl organik gübre çalışmalarına 80 bin TL destek verdik. Bu senede bunun imkânlarını değerlendiriyoruz.''

Konuşmaların ardından panelistler organik tarım ve organik gübre konularında bilgi verdi. Katılımcıların sorularını cevapladı.

Editör: HABER MERKEZİ