Su kaybı görülmesi nedeniyle bazı ilçeler susuz kaldı, il merkezine belirli aralıklarla su verilmeye başlandı. Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, tesisteki çatlakların büyümesi halinde 300 bin kişinin 3 ay boyunca susuz kalacağını söyledi.

Küçükçayır Köyü'nde REDAŞ enerji şirketi tarafından yapımı sürdürülen Andon 1 ve 2 HES inşaatları sırasında açılan su iletim tünellerinde dinamitle patlatma yapıldı. Bu sırada, inşaata 50 metre uzaklıkta bulunan ve Rize ile birlikte 10 ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu ve Arıtma Tesisi'nin havuz ve su tankları ile bina duvarlarında çatlaklar oluştu. 30 santimetreyi bulan çatlaklar nedeniyle tesiste su kaybı yaşanmaya başlayınca bazı ilçelerin suyu kesildi, şehir merkezine ise belirli aralıklarla su verilmeye başlandı.
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, beraberinde 10 ilçe belediye başkanı ile birlikte tesiste incelemelerde bulundu, oluşan çatlakları gazetecilere gösterdi. Başkan Bakırcı, bölgede HES inşaatları başlayınca tesise zarar verebileceği yönünde endişeler oluştuğunu ve bu yönde görüştükleri firma yetkililerine uyarılarda bulunduklarını anlatarak şöyle konuştu:
“Burada dinamitle yapılan patlatmalar tesise ciddi zararlar verdi. Türkiye'de 2 ya da 3 ilde bulunan su kontrol merkezine sahip tesisimizdeki 4 bin ton su bulunan havuz ve su tanklarında çatlaklar oluştu. Bu patlatmalar sürer ve oluşan çatlaklar genişlerse, 3 ay boyunca 300 bin kişinin yaşadığı il merkezi ile 10 ilçeye su veremeyeceğiz. Arıtma tesisi zarar görürse suyu arıtmadan vermek zorunda kalacağız. Hasarı tamir edeceğimiz 3 aylık sürede insanlarımız susuz kalacak. Böyle bir şeyle karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Bir an önce patlatmalara son verilmeli.”

Rize'deki HES projelerine karşı olmadıklarını ancak inşaatlar yapılırken çevreye zarar verilmemesi gerektiğini ifade eden Bakırcı, “Böylesine önemli bir tesise zarara verilmemesi aksine korunması gerekiyor. Bu amaçla santral inşaatının yürütmesinin durdurulması için avukatlarımız aracılığı ile Rize İdare Mahkemesi’ne başvuracağız. Bu konuda çalışma başlattık” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar ve Devlet Bakanlığı yapmış olan Fahrettin Kurt'un firma ortaklarından olduğunu belirterek, “Fahrettin Kurt’la Rize Belediyesinde görüştük, onu da bu tesise zarar verilebileceği yönünde uyardık” diye ekledi.

Editör: HABER MERKEZİ