Göreve geldiğinde 57 genelgeyi yürürlükten kaldırdı, tepki topladı  
 
Vali Zekeriya Şarbak, göreve geldiği haftada önceki Vali Kasım Esen döneminde uygulamaya konan 60 genelgeden 57’sini yürürlükten kaldırmıştı. Kaldırılan genelgeler arasında düzenlenen ilk ikisine Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da katıldığı “Dünya Rizeliler Günü” kutlaması da yer alıyordu. Şarbak’ın yürürlükten kaldırdığı genelgeler kentte çeşitli sivil toplum örgütü ve siyasi partilerden tepki almıştı. Şarbak, Yaşlı hastaların evlerinden alınıp hastaneye ulaştırılıp tedavi ettirilmesinden, silah ruhsatı alacaklara eğitim verilmesine kadar bir çok genelgeyi de gereksiz görüp yürürlükten kaldırmıştı.  
 
Vali, azarladığı şehit eşi tarafından Başbakanlığa şikayet edilmişti  
 
Rize’de 8 Mayıs 2009 tarihinde şehit polis eşi Aysel Dursun, oğlu Hakan Dursun’a iş istemek için gittiği Valilikte Vali Zekeriya Şarbak, tarafından azarlanmıştı. Bunun üzerine Dursun, yazılı dilekçe ile Vali Şarbak’ı Başbakanlığa şikayet etmişti. Şikayet sonrası yazılı açıklama yapan Vali Şarbak, Dursun’un şehit eşi için, 'Trafik kazasında ölmüş. Hukuken şehit değil' açıklaması yapmıştı. 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in verdiği şehitlik madalyası ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği şehitlik beratını gösteren Aysel Dursun, 'Öyleyse devlet neden şehitlik belgesi verdi? Vali bu sözleri neye dayanarak söylüyor, çıksın açıklasın' diyerek Şarbakın sözlerine tepki göstermiş ve gözyaşlarına boğulmuştu. Vali Şarbak’ta o günden sonra konuyla ilgili açıklama yapmamıştı.
 
Mahkemenin durdurduğu HES’e özel izin verdi
 
Şarbak, Çayeli ilçesi Çataldere köyü’nde yapımı süren ve Rize İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiği iki ayrı Hidroelektrik santral (HES) inşaatına özel izin vererek çalışmaların devam etmesini sağlamıştı. Yöre halkı bu karara tepki göstererek iki ayrı protesto gösterisi düzenlemişti.
 
Topluca köylüleri Başbakana şikayet etti
 
İki köy arasında süregelen yayla tartışması sonrası Çamlıhemşin Topluca köylüleriyle görüşen Vali Şarbak, “Oraya iki tabur asker yığarım, o yolu yaparım, engel olanı da oraya gömerim, Yola engel olmaya kalkmayın” şeklinde sert bir üslupla uyarmıştı. Bu uyarının ardından Rize gezisi sırasında Başbakan Erdoğan’la görüşen Topluca köylüleri Vali Şarbak’ı şikayet etmişti. Sürekli Başbakan’a hakkında şikayet giden Vali Şarbak, sonunda görevden alındı.
 
Kendini makama kapattı 
 
Bu arada Vali Şarbak, Sivil Toplum Örgütleri ve Siyasi Parti Temsilcileri ile de görüşmüyordu. Kendisini makamına kapattığı ve kentten kopuk bir yönetim anlayışı sergilediği yönde eleştirilen Şarbak, 8 ay sonunda Merkeze alındı. Şarbak’ı çevresindeki özel çalışma ekibinin de yanlış yönlendirdiği iddia edilmişti. 
 
Sel döneminde etkili müdahale yapılamadı
 
Vali Şarbak, döneminde yaşanan sel baskınlarına da sağlıklı müdahale yapılamadı. O dönemde İkizdere yolunda yüzlerce araç mahsur kalmasına rağmen gece bir müdahale yapılmadığı sabah ise geç saatlerde iş makinelerinin bölgeye gönderildiği belirtildi. Gece boyu yaşanan sıkıntıya rağmen kriz merkezide oluşturulmadı.  
 

İnsanların acısına bile duyarsız kaldı

Şarbak, Rize`de insanların acısını paylaşmaktan kaçındı. Rize`de Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Erbaş`ın Hollanda`da uğradığı saldırı sonucu hayatını yitiren kızı dolayısıyla Başbakan Erdoğan, Bilecik Valisi Musa Çolak ile Rize eski Valisi Kasım Esen telefonla arayarak taziyelerini bildirdi. Ancak Şarbak, böyle bir taziyeye bile gerek görmedi.
 
AJANS53
Editör: HABER MERKEZİ