Mustafa BAYRAK

RİZE: 1916 Yılında Rize yi işgal eden Rus askerlerinin 2 yıl Rize de kaldıktan sonra Rize den ayrılmalarının 91 inci yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 91 inci yıl dönümü sabah saatlerinde Rize valisi Zekeriya Şarbak ve resmi kurumlar ile siyası partilerin Atatürk anıtına çelenk koyması ile başladı. Cumhuriyet alanında ki törenin ardından Rize valisi Zekeriya Şarbak makamında kutlamaları kabul ettikten sonra Cumhuriyet alanında ki ikinci kutlama törenlerinde temsili küvetlerin işgali oyuncuk tabancalarla canlandırıldı. Geçtiğimiz yıl kuru sıkı tabancalarla kutlanan törenlerde kuru sıkı tabancayla havaya ateş eden bir öğrenciye 59 TL ceza kesilmesinin ardından bu yıl oyuncak tabancalar tercih edildi.

Tören Emine Nar isimli gençlik merkezi tiyatro oyuncusunun oğlunun şehit edilmesi ile ağıt yakmasının ardından göğsünden çıkardığı Türk bayrağını Rize valisi Zekeriya Şarbak a teslim etmesi ile devam etti. Günün anlamı ile ilgili Jandarma Yüzbaşı Ahmet Güneş in konuşmasının ardından Rize belediye başkanı Halil Bakırcı Rusların Rize yi işgalini anlattı.

Belediye başkana Halil Bakırcı 1916 yılında işgal edilen Rize’nin işgalinin 2 yıl sürdüğünü söyleyerek” Yapılan bir anlaşma ile Ruslar çekilirken Ermeni çetelerinin geçişleri sırasında yağma ve yangınlar çıkarttığını söyledi.

Şeyh camiine Türk bayrağının asılması ile birlikte Rize valisi Zekeriya Şarbak, Belediye başkanı Halil Bakırcı ve Jandarma Alay komutanı Albay Erol Çelik halkın bayramını kutladı. Rize belediyesi folklor ekibinin gösterileri ve günün anlamıyla ilgili Şiir ve Resim yarışması birincilerine ödüllerin verilmesinin ardından tören geçişi yapıldı.

Tören sonrası Gazetecilerin sorularını cevaplayan Rize valisi Zekeriya Şarbak kuru sıkı silahların kaldırıldığını söylerken Rize belediye başkanı Halil Bakırcı ise” Geçtiğimiz yıl kuru sıkı silahlarla kutladık. Öyle karar alındı bu yıl ise oyuncak silahlarla kutlamak zorunda kaldık. Kutlamalar silahsız olmaz” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ