Dilek ASLAN

Rize valisi Kasım Esen, ilimizde kış turizminin geliştirilmesi ve Rize İkizdere Ovit dağı kış turizm merkezi yapımı için basına açıklama yaparak, “ Turizm sektörü son yarım yüzyıllık dünümde önemli ilerlemeler göstermiştir. 1950 yılında uluslar arası turist sayısı 25 Milyon iken bu rakam dünya genelinde yılda ortalama olarak %7,5 ve toplam olarak 18,2 kat artarak 1990 yılında 455 Milyon kişiye ulaşmıştır. Dünya Turizm Örgütü'nün tahminlerine göre 2010 yılında toplam turist sayısı 1 Milyara, toplam turizm geliri 1,5 Trilyon $'a çıkacak, 2020 yılında ise bu rakamlar sırasıyla 1,5 Milyar turist ve 2 Trilyon $ olacaktır” dedi.

Vali Esen, Turizmde aşama yapmış, İspanya, Fransa, İtalya ve Yugoslavya gibi Akdeniz ülkeleri ile Avusturya, İsviçre gibi Orta Avrupa ülkeleri kıyı ve kültürel turizm değerlerinin yanı sıra Dağ ve Kış Turizmine elverişli yörelerini de başarılı bir şekilde değerlendirdiklerini ifade ederek, “Günümüz dünyasında çevre sorunlarının yoğun olarak yaşandığı büyük kent ve sanayi merkezlerinden kaçan insanlar doğaya ve onun bir parçası olan dağlık, ormanlık yörelere ve yayla merkezlerine yönelmeye “Yumuşak turizm kapsamında” Dağ ve Kış Turizmi hareketlerine daha yoğun olarak katılmaya başlamışlardır. Dünya genelinde olduğu gibi, Dağ ve Kış turizmi bakımından zengin kaynaklara sahip Türkiye'de de büyük kentlerde yaşayan insanlarımı, yaz tatillerinin yanı sıra kış tatilleri de yapmaya başlayarak, Kış turizmi merkezlerine olan talep ve ilginin her yıl önemli oranda artış göstermesine sebep olmaktadırlar” dedi.

Esen, Rize ilinin, dağ ve kış turizmi yönünden oldukça önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyerek, “ Bu bağlamda olmak üzere 13 Mart 2008 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 'Rize İkizdere Ovit Dağı Kış Turizm Merkezi” olarak ilan edilmiştir. Ovit Dağı özellikle kayak sporu için oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. Ovit Dağı'nda yapılacak kayak tesisleri ile, İlimizin kış turizm potansiyelini artıracak ve iş imkanı az olan ilçede göç olayını azaltarak İlimizin Ülke ve Dünya turizmi içinde yer almasını sağlayacaktır. Ovit Dağı kayak tesisleri sadece Rize'ye değil bölge turizmine önemli katkı sağlayacak olup, Bu kayak tesisleri sayesinde ilimizde turizmin 12 ay boyunca yapılması imkanları artacaktır. Ovit Dağında Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarınca 2007 Mart ayı içinde helikopterle yerinde bir inceleme yapılmıştır. Ayrıca İsviçreli bir Firma tarafından yapılmış olan 'Rize Bölgesi Kayak Merkezi Ön çalışmaları' raporu Valiliğimizce incelenecektir” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ