Vali Hacımüftüoğlu Rize Sanayici ve İş Adamları Derneği (RİSİAD) Başkanı Mustafa Külünkoğlu ve üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda yaptığı konuşmada, “Rize Kalesi kültürel ve tarihi bir mirastır. Kalenin kültürel envanterinde esamesi okunmuyor. Kalenin varlığının tescil edilmesi önemli değil. Önemli olan Sümela tanınırlığında Rize kalesini ortaya çıkarmaktır. Bizim Kaleyi ortaya çıkarmamız ve şehre kazandırmamız gerekmektedir. Tur bölgeye geldiği zaman Rize’yi ve kaleyi görmezse eksik kalacağını hissetmesi lazım. Turiste şehir turu yaptırmazsanız turizmin katkısı yok. Gelip yarım gün kalede kalınca yemeğini yemesi ve alışverişini yapması için çarşıya inmesi gerekir. Böylece şehir merkezinde turist grupları heyecan uyandıracaktır. Şu an 1 milyon turist geldi diyoruz fakat bundan Rize merkezin haberi yok. Ama düşündüğümüz Rize Kalesi projesiyle surun oradan 400 adımla kale turu yapılabilecektir. Bu çalışmayı başlattık. Artık geri dönüşü de kolay kolay olmaz. Şehrin buna sahip çıkması gerekmektedir. Bu uzun soluklu bir çalışmadır” dedi.

Rize ve bölge için çok önemli olan Ovit Tüneli projesinin rayına girdiğine dikkat çeken Hacımüftüoğlu, ekonomik olarak 600 milyon TL’lik bir proje olduğunu ve İspir’e ulaşmak için değil Mardin ve oradan Hindistan’a bağlanmak olduğunu belirtirken, “Ovit projesinde her şey rayına girdi. Bu memleket için bunun olması gerekiyordu. 100 yıllık bir hayal. Projesi bitti ve ihale aşamasına geldi. Önümüzdeki yıl çalışmalara başlanacak. Bizim için amaç İspir’e ulaşmak değil. Mardin’e ve daha da ileri Hindistan’a ulaşmaktır” dedi.

Rize’de görev yaptığı 2 yılı aşkın süre içinde irili ufaklı 6 adet afet yaşandığını belirten Vali Hacımüftüoğlu, yaşanan son sel afetinde 300 artı 500 dolaylı olarak etkilenen esnaf olduğunu kaydetti. Bunların kısa zamanda zararlarının tespit edildiğini ve mağduriyetlerinin giderildiğini söyleyen Hacımüftüoğlu, “toplam bin 974 vatandaşın tarlası yerinde değil. Şuan kimisi denize kadar gitti. İl özel idaresine Hayati beyin de katkısıyla kaynak temin edildi. Bu kaynakla merkez köyler ve ilçelerde bozulan altyapı yapılmaktadır. İlçelerde meydana gelen tahribatı önümüzdeki aylarda tamamlayacağız. Şuan havaların durumu dolayısıyla yapmak mümkün değil“dedi.

RİSİAD Başkanı Mustafa Külünkoğlu ise Ovit Tüneli ve sel afetinde gayretli çalışmalarından dolayı Vali Hacımüftüoğlu’na teşekkür ederek, “Ovit projesi Rize için olmazsa olmaz projelerden biri olmuştur. Gelinen noktada gelişmeleri izlemekteyiz. İhalesinin yapılarak bir an önce başlanmasını ve bir an evvel bitirilerek hizmete sunulması beklemekteyiz. Bu yolun Rize ekonomisine önemli katkıları olacağına inanmaktayız. Bu konuda gayretli çalışmalarından dolayı Sayın Valimize teşekkür ediyorum” dedi. Ayrıca Başkan Külünkoğlu sıcak ve samimi bir sohbetin gerçekleştiği kahvaltı programını onurlandıran Vali Hacımüftüoğlu’na teşekkür etti.
Editör: HABER MERKEZİ