Mustafa BAYRAK

RİZE: Sanayi ve Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan toplantıda  Stackholm ile Rize arasında yapılacak olan Kobi danışmanlık merkezi çalışmalarının temelleri atılırken yapılacak olan projede 110 bin  802 Euroluk kaynaklardan yararlanacağı bildirildi.

Rize Ticaret ve sanayi odası toplantı salonunda yapılan Rize ticaret ve sanayi odası Kobi Danişma merkezi  Rize den Stockholm e diyalog köprüsü kurma projesi başlangiç toplantısına Rize valisi  Zekeriya Şarbak, Rize Ticaret ve sanayi odası başkanı Ömer Ofluoğlu Stackolm Ticaret odasından uluslar arası departman Max Lundgren , ticaret proje yöneticisi Sophia Nygard ile ticaret ve sanayi odası üyeleri ile Tip fakültesi dekanı Prf.. Dr Arif Yılmaz katıldı.

Toplantıda öncelikle Rize Ticaret ve sanayi odasının faaliyet raporları görüşüldü ve onaylandı. Rize ticaret borsası Başkanı Şaban  Karaahmetoğlu ticaret odasının faaliyetlerini daha da geliştireceğini Rize de kurulan Tip fakültesine odanın büyük katkısı olduğunu söyledi.

Rize tip fakültesi dekanı Prf.Dr . Arif Yılmaz ise Rize eğitim ve araştırma hastanesinin  yılda ameliyat sayısının 3 binden 10 bine çıktığını söyleyerek” Her ay KTU ye 150 dolayında hasta sevk ediyorduk. Bu rakam 30 a indi. Rize ticaret odası  ünitelerin kurulmasına destek vermeseydi Rizeden çoktan ayrılmıştım. Yıllık döner sermayemiz 2005 de 18 milyon TL iken  2008 de 30 milyon TL ye çikti . bunun 3 de birini personel maaşı oluşturmakta. 2005 de 55 hekimimiz varken bu rakam bugün yine aynı. Hastanemize 33 asistan doktor atandı. Ancak bunların hangilerinin gelip başlayacağını bilemiyoruz. Türkiye de kurulan 11 Tip fakültesi arasında ilk sırada yer alıyoruz. Tip fakültemizin inşaatı biti. 41 öğrencimiz Trabzon KTU  de öğrenim görmekte. Tip ta son nokta yok, son nokta gelişmişliğe bağlı” dedi.

Rize valisi Zekeriya Şarbak  Rizenin  dönüşüm gerçekleştirdiğini söyleyerek” Hizli gelişimin iyi ve kötü tarafları var. Biz ahenki iyi sağlamalıyız. Aciliyet durumuna göre hizmetleri sıralamaliyiz. Başbakan in Rizeli olması nedeniyle kendimizi biraz daha şanslı görüyoruz. Biz Dekanimizdan tip ta çağ atlamasını bekliyoruz. Gerisini biz halletmeliyiz her idarenin sorunlarını çözmek için kendimi sorumlu hissediyorum. Hızlı ilerlemek istiyorsak iletişimler iyi olmalı” dedi.

Kobiler konusunda bilgi verilmesinin ardından söz alan Stockholm Ticaret odası Departmanı  Max Lundgren” Her iki ülke arasında iş adamlarının karşılıklı olarak görüşmelerinın ardından Kobi konusunda eğitim göreceklerini söyleyerek” Oluşturulacak toplantılardan sonra  kapasite oluşumu, kobi eğitimi , ihtiyaç analizi değerlendirmesi yapılacak. Karşılıklı neler yapabiliriz bunları öğrenmeliyiz. İki ülke arasında ki ticaret odalarının iştişarelerinden sonra  13 bin Üyesi bulunan Stockholm ticaret odasi heyeti ile karşılıklı görüşmeler yapılacak. Türkiye ile şu an sadece ulaşım sektöründe çalışmalarımız var” dedi.

Her iki ticaret odası arasında yapılacak olan görüşmelerde şu programın izleneceği bildirildi. Ticaret Odası çalışanları İçin Dış Ticaret Eğitimi(Ab İle Ticaret)

Kapasite Oluşturma Hazırlık Toplantısı,,Rize Sanayi Ve Ticaret Odası  Çalışanları İçin Kapasite Oluşturma, Her İki Ticaret Odası Çalışanları İçin İş Gölgeleme(Staj mahiyetinde), Rize Ticaret Ve Sanayi Odası’nda İç Eğitim Ve Tecrübe Paylaşımı ,Pilot Komilere Danışmanlık Hizmeti, Şirketler Arası Ağ Kurulumu, Proje Web Sayfası Tesis Edilmesi Kobiler İçin Ticaret Eğitim Seminerleri ,Şirketler İçin Piyasa Araştırması,Şirket Temsilcileri Değiş Tokuşunun Organize Edilmesi ,Proje Sonrası Destek/Danışmanlık Hizmeti. Gibi çalışmaların yapılacağı bildirildi.

Editör: HABER MERKEZİ