210 bin dolayında yaş çay üreticisinin beklediği müjdeli haberlerden birini Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim verdi. Alim, 2019 yılında yaş çay üreticisinin haftada en az 3 gün randevulu sistemde çayını verebileceğini kaydetti.

Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanlığının organize ettiği Eksperler Çalıştayının 8.'si, Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim’in katılımıyla Çaykur Araklı Çay Fabrikasında, Araklı ve Sürmene Fabrikaları alım yeri personelleriyle gerçekleştirildi.

Sadece Çaykur için değil çay için bir araya geldiklerini belirten Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, “Çay bizim ve bölgemizin olmazsa olmazıdır. Çayımız her geçen yıl daha da kötüye gitmektedir. Çayın kalitesi bahçede başlamaktadır. Kalitenin bozulmasında birçok faktör olmakla birlikte, en büyük faktör yabancı işçilerin çayı derin toplamasıdır. Hepimiz hem üretici, hem çalışan hem de tüketiciyiz. Böyle iç içe geçmiş başka bir sektörde bulunmamaktadır.” dedi.

eksperler-calistayi-(6).jpg

Çayın bahçeden ilk geldiği ve kabul edildiği yerin alım yerleri olduğu için alım yeri personellerine büyük görev düştüğünü kaydeden Genel Müdür Vekili Alim, “Fabrika Müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, kısım müdürlerimiz ve işletmedeki tüm arkadaşlarımızda devamlı alım yerlerini gezecek. Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak, çayımızın yaşaması adına bu yıl yeni bir sayfa açmak zorundayız. Kurumumuzun tüm kademeleri ile birlikte bu işi İnşallah başaracağız. Bu yıl randevu sisteminde de değişikliğe giderek, randevuyu haftada en az üç güne çıkaracağız. Böyle bir çalıştayı düzenledikleri için Sendikamıza, Sendika Başkanımıza ve Yöneticilerine teşekkür ediyorum diyerek sözlerini noktaladı.” şeklinde konuştu.

eksperler-calistayi-(3).jpg

Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ ise “Çayımızın kalitesinin giderek düştüğünü, çay olmadığı zaman bizim de çalışacak ve sendikacılık yapacak bir yerimizin olmayacağını” belirterek, “Çayımızın kalitesinin giderek bozulduğu hepimizin malumudur. Üretici ile ilk muhatap olan alım yeri personeli olduğu için zor ve önemli bir görevi yürütmektedir. Bu gidişata dur demek için, Genel Müdürümüzün de ifade ettiği gibi yeni bir başlangıç yapmak durumundayız. Bu konuda üreticilerin de önceden bilgilendirilmesi açısından eksperlerimizin 15-20 gün önceden işe alınarak alım yerlerinde görevlendirilmesi noktasında Genel Müdürümüzle görüşmelerimiz oldu. Kesinleşmemekle birlikte Genel Müdürümüz bu talebimize olumlu bakmaktadır.' dedi.

Çay eksperleri ve alım yeri ekipleri ile ilgili güzel düşünce ve planlarının olduğunu belirten Karadağ, “Bu yıl sözleşme yılımız. Biz Çaykur çalışanları olarak elimizi taşın altına koyup gerekli adımları atacağız. Tabi bizimde Çaykur’dan tüm çalışanlarımızın olduğu gibi, alım yeri personellerimiz çalışma koşulları ve sosyal hakları konusunda taleplerimiz olacak. Sendikamız döneminde ilk defa alım yeri personellerine yol parasını iki kata çıkaran madde koydurduk ve daha iyi hale gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Alım yeri şartlarının yetersiz olduğu hepimizin malumudur. Bu konuda da Genel Müdür beyle devamlı görüşüyoruz ve olumlu görüşler var.

Geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarımızın 180 gün çalıştırılması ile ilgili protokol imzaladık. Bu gelişmeler olurken tabi bunun altında bazı eksikler olabilir. Bunda da değinecek olursak sendikacılığın Çaykur'a geldiği günden bu yana yani 50 yıldır olan maddeler vardır. Bu yıl yapacağımız sözleşme görüşmelerinde belli oranda cezanın muaf tutulması için önerimiz olacak. Yaptığımız bu çalıştayın alım yeri personellerimize ve Çaykur’a açısından hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

eksperler-calistayi-(7).jpg

Toplantıya Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Süleyman Pınarbaşı, Çaykur Araklı Çay Fabrikası Müdürü Fahrettin Çebi, Müdür Yardımcısı Yaşar Kalyoncu, Çaykur Sürmene Çay Fabrikası Müdür Yardımcısı Burhanettin Ak ve Fabrikaların Tarım Kısım Müdürleri, Öz Gıda-İş Sendikası adına Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, Şube Başkan Yardımcıları Orhan Topaloğlu, Necdet Hacıosmanoğlu, Şube Denetleme Kurulu Üyesi ve Araklı Çay Fabrikası Temsilcisi Mustafa Çebi, Şube Kadın Komitesi Başkanı Dilek Kansız, Çaykur Araklı ve Sürmen Çay Fabrikası temsilcileri ve alım yeri personelleri katıldı.

Editör: HABER MERKEZİ