Çayeli’nin Madenli Beldesi’nde hasarlı evler konusunda yapılan protesto gösterileri hakkında Çayeli Bakır’dan yapılan açıklamda; “Komşularımızın karşılaştıkları sıkıntılar nedeniyle üzüntü duymaktayız. Ancak, heyelanlardan kaynaklandığı üniversiteler tarafından tespit edilen bu hasarlardan tümüyle firmamızın sorumlu tutulması, tarafımızca kabul edilmemektedir. Firmamız, üniversitelerin tavsiyeleri doğrultusunda sorumlu bir şekilde hareket etmektedir. Hasarların heyelandan ya da operasyonlarımızdan kaynaklandığına bakılmaksızın, üniversitelerin belirlediği sınırlar içinde bulunan 60 binayı kapsayan bir yeniden yerleşim projesi uygulanmaya başlanmıştır. 20 milyon doları aşkın bir bütçeyle uluslararası standartlara uygun yürütülen bir proje kapsamında, şimdiye kadar 40’a yakın ailenin başka yerlere taşınmalarına firmamızca destek verilmiş, onlarca yeni aileye benzer destek verilmesi zaten taahhüt edilmiştir” denildi.

Çayeli’nin Madenli Beldesi’ne bağlı Çamlıca ve Maden Mahallelerinde yaşayan bazı vatandaşların hasarlı evler konusunda yaptığı protesto gösterileri hakkında Çayeli Bakır’dan açıklama geldi. Dikkatle takip etmekte olduğu ifade edilen konu hakkında firma tarafından şu açıklamalara yer verildi:

Çayeli Bakır’a, yürüttüğü operasyonların bazı evlere zarar verdiğine ilişkin uzunca bir süredir çeşitli şikayetler ulaşmaktadır. Firmamız bu şikâyetleri ciddiyetle ele almış ve ilgili kamu otoriterlerinin talimatları üzerine hasarların nedenini araştırmak üzere ülkemizin en yetkin üniversitelerinden teknik destek talep etmiştir. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversiteleri’nin oluşturduğu bir bilim heyeti tarafından konu hakkında kapsamlı bir araştırma yapılmıştır.

Üç üniversitenin hazırladığı ortak raporda evlerdeki hasarların, Doğu Karadeniz bölgesinde sıklıkla rastlanan heyelanlardan kaynaklandığını ortaya koymuştur. Yöredeki aşırı yağışların, dik yamaçlardaki zayıf yüzey katmanlarının kaymasına yol açtığı belirtilen raporda, kontrolsüz yapılaşma, ruhsatsız zayıf binaların ve çay tarımının da heyelanı hızlandırdığına vurgu yapılmıştır.

Resmi kayıtlar çerçevesinde hazırlanan rapor, henüz Çayeli Bakır faaliyetlerine başlamadan önce de aynı lokasyonda heyelanların meydana geldiğini ve evlerde hasarlar oluştuğunu ortaya koymaktadır. 

Araştırma, 2002 yılındaki madencilik faaliyetlerimizin de sınırları belirlenmiş bir bölgede zemin hareketlerini arttırdığını tespit etmiştir. Üniversiteler tarafından sınırları çizilen bu bölgedeki evlerin bazıları henüz firmamız kurulmadan önce meydana gelen hasarlar nedeniyle zaten terk edildiği bilinmektedir. Bu durumdan, Çayeli Bakır henüz kurulmadan önce dahi evlerde heyelandan kaynaklanan hasarlar olduğu anlaşılmıştır.

Söz konusu protestoyla gündeme getirilen ev, üniversitelerin belirlediği sınırların dışında bulunmaktadır. Komşularımızın karşılaştıkları sıkıntılar nedeniyle üzüntü duymaktayız. Ancak, heyelanlardan kaynaklandığı üniversiteler tarafından tespit edilen bu hasarlardan firmamızın sorumlu tutulması, tarafımızca kabul edilmemektedir. Firmamız, üniversitelerce sınırları belirlenen alanda gerekli bütün çalışmaları yapmak için büyük gayret göstermektedir. Buna karşın, yörede yaygın olan heyelanlardan kaynaklanan bütün hasarların firmamıza mal edilmesinin adil olmadığını bilgilerinize sunmak isteriz.

 

Editör: HABER MERKEZİ