Rize'de hırsızlık ve diğer güvenlik gerekçeleriyle apartmanların giriş kapılarının kapalı tutulup tutulmadığının tespit edilmesi ve duyarlılığının artırılması amacıyla ''Kapı Zili projesi'' uygulanıyor.

Rize Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, vatandaşları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla yaklaşık 2 ay önce Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği'nce ''Kapı Zili Projesi''nin uygulanmaya başlandığını söyledi.

İlk etapta il merkezindeki 11 mahallede pilot çalışma yaptıklarını, ancak çalışmanın il merkezindeki bütün mahallelere genişletileceğini ifade eden Demirtaş, şu ana kadar 405 daireyi kontrol ettiklerini, bin daireye ulaştıklarında çalışmayı sona erdirip araştırmanın sonuçlarını değerlendirmeye başlayacaklarını kaydetti.

-ZİLİ ÇALANI TANIMADIKLARI HALDE KAPIYI AÇIYORLAR-

Yaptıkları kontrollerde apartmanın giriş kapısının açık olup olmadığı, kapı zili çalındığında kapının açılıp açılmadığı gibi konulara dikkat ettiklerini anlatan Demirtaş, şunları söyledi:

''Görevli polislerimiz kapıyı çaldıklarında bazen bir şey sorulmadan kapı açılıyor. Bazen de polislerimiz kendini tüpçü, postacı veya sucu olarak tanıtıyor. Zili çalınan kişilerin çoğunluğu böyle bir kişi çağırmadıkları halde veya zili çalan kişi tanıdık olmasa bile kapıyı açıyor. Ancak bu yanlış bir uygulama. Çünkü hırsızlar, kapı zillerini evde kimse olup olmadığını öğrenmek için çalabilmekte, sonra da başka bir zili çalarak kapının açılmasının sağlayabilmektedir. Bu nedenle eğer zili çalan kişiyi tanımıyorsak kapıyı açmamalıyız.''

-SADECE 9 KİŞİ TANIMADIĞI İÇİN KAPIYI AÇMADI-

Yaptıkları araştırmada şu ana kadar kontrol ettikleri apartmanlarda 175 kişinin herhangi bir şey sormadan kapıyı açtığını, sormasına rağmen tanımadığı halde açanların sayısının ise 221 olduğunu, sadece 9 kişinin tanımadığı için kapıyı açmadığını belirten Demirtaş, şu bilgileri verdi:

''Apartmanların girişlerine uyarıcı broşürler yapıştırıyoruz. Vatandaşlarımızı bu konularda uyarıyoruz. Apartmanlarının giriş kapılarını sürekli kapalı tutmalarını istiyoruz. Apartmanların güvenlik sistemi ve yönetiminin olup olmadığını soruyoruz. Yoksa oluşturulması tavsiyesinde bulunuyoruz. Diafonlu konuşma sisteminin takılması, tanınmayan kişilere kapının açılmamasını söylüyoruz. Vatandaşımız kapıyı belki insanlara yardımcı olmak düşüncesi ile açıyor ama tanınmayan kişilere kapının açılması yanlış bir uygulama.''

Vatandaşlardan şüpheli bir durumla karşılaştıklarında 155 polis ihbar hattını mutlaka aramalarını isteyen Demirtaş, ''Biz bütün ihbarlara mutlaka gideceğiz. İhbar edenin kimliğini de saklı tutuyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımız şüpheli bir durumla karşılaştıklarında mutlaka polisi arasınlar'' diye konuştu.

-POLİSLER VATANDAŞA CEP TELEFONU NUMARASINI VERİYOR-

Uygulama kapsamında polis memurları mahalleleri gezerek gerek yolda rastladıkları, gerekse dairelerinde ziyaret ettikleri vatandaşları hırsızlık ve diğer olaylara karşı uyarıyor. Vatandaşlara uyarıcı broşürler veren polis memurları, ayrıca vatandaşlara kendi cep telefonu numarasını da vererek karşılaşacakları bütün olumsuz olaylarda kendilerini arayabileceklerini söylüyor.

Vatandaşlar ise kendilerine ilgi gösterilmesinden ve olaylara karşı uyarıda bulunulmasından son derece memnun olduklarını ifade ediyorlar.

Editör: HABER MERKEZİ