Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türk çay sektörünün karşı karşıya kaldığı en büyük sorunun kaçak çay olduğunu belirti. Erdoğan, yurda kaçak yollarla sokulan çayların Rize Çayı adı altında paketlenerek piyasaya sürülmesinin daha büyük bir tehdit olduğunu vurgulayarak 'Bu şekilde tüketicilerde oluşan kaliteli Türk çayı imajı zedelenecektir' dedi.

'Ha PKK aracılığı ile askerime kurşun atılmış, ha yurduma kaçak yolla çay sokulmuş..'

Erdoğan, çay kaçakçılığının terör kadar kötü bir şey olduğunu vurgulayarak, kaçak çay işine giren Rizeli firmaları kınadığını açıkladı. Erdoğan, 'Ha PKK aracılığı ile askerime kurşun atılmış, ha yurduma kaçak yolla çay sokulmuş, aralarında bir fark yok. Bundan 3-5 yıl önce Güneydoğu'da kaçak çay diye tüketilirken, şimdi İran'dan bizim damak tadımıza benzetilerek getirilip, Rize çayı diye piyasaya sürülüyor. Tüketen vatandaş, 'Bu mu Rize çayı' diye lanet okuyor. Asıl bizi tehdit eden ürünün bu şartlarda Rize çayı diye piyasaya sürülmesi. Vatandaşın ağız tadı bozulup başka arayışlara girerse o zaman büyük sıkıntı yaşanacak. Buna çanak tutan küçük çapta da olsa özel sektör firmalarımız var. Van, Ağrı gibi illerde kaçak çay işini yapıp Rize'de pazarlayanlar var. Bunlara kucak açanları kınıyorum' şeklinde konuştu.

Terör örgütünün en büyük gelir kaynaklarından biri

Terör örgütü PKK'nın uyuşturucu ve sigaradan sonra çay kaçakçılığı da yaptığını ileri süren Erdoğan, 'Benim çayımın milli ürünümün önü kesilmiş. Terör örgütünün en büyük geliri eroin, ondan sonra ise kaçak sigara ve çay geliyor. Son yıllarda sigara üzerinde büyük yakalamalar var. Sigaranın üzerine bu kadar gidilince son dönemde kaçak çay çok önem kazandı. Bir kamyon sigaradan ortalama 40 bin lira, bir kamyon çayda ise ortalama kazancın 30 bin lira olduğunu görüyoruz. Kaçakçılık ve Organize Şube ekipleri bölgede son dönemde kaçak çayın önüne geçmek için çok büyük çalışmalar yürütüyor. Kaçak çay ile Türk çayı arasındaki farklar anlatılıyor. Bu uğurda mücadele eden herkese teşekkür ediyoruz' dedi.

Yurda kaçak yollarla sokulan çayların yakalanması halinde ihale usulü ile iç piyasaya satılarak Türk çayı ile harmanlandığını belirten Erdoğan, Türk çayını baltalayan bu uygulamanın önünü kesmek için, yakalanan çayların imha edilmek üzere Çaykur'a teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Editör: HABER MERKEZİ