Dilek ASLAN

FİSKOBİRLİK’ in yeni yönetimi Çimenli mevkiinde bulunan tesislerinde çalışan 51 bayan işçinin iş akitleri 22.02.2008 tarihinde fesh ederek kapı dışarı etmiş, İşten atılan 51 kadın işçi Öz Gıda İş Sendikasını suçlayarak sendikanın işçilere yeterince sahip çıkmadığını emeklerinin sömürülmesine sendikanın göz yumduğunu kendilerine bir iş garantisi verilmediğini belirterek, mağdur edildiklerini açıklayarak öz gıda iş sendikası yöneticilerini suçlamışlardı.

Çakıroğlu Öz Gıda üyesi işçilere sahip çıkarak; ‘Öz Gıda işçilere ihanet etti’ dedi.

Tek Gıda İş Sendikası Trabzon il temsilcisi Halil Çakıroğlu işten atılan Öz Gıda üyesi 51 kadın işçiye sahip çıkarak Öz Gıda iş sendikasının işçilere ihanet ettiğini açıkladı.

Çakıroğlu   “FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çam FİSKOBİRLİK’in büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek,28 Aralık 2006 tarihli olağan genel kurulda iş yerinde kaynaklanan zorunlu nedenlerle iş akitleri 11 aydan beri askıda bulunan 51 bayan işçinin iş akitlerini fesh edeceklerini 21.01.2008 tarihli bir yazı ile Öz Gıda İş Sendikası’nın Trabzon temsilciliği ve Giresun şubesine bildirmiş işveren burada görevini yapmış.

Görevini yapmayan Öz Gıda İş Sendikasıdır.

İşçilerin iş akitleri 11 aydan beri askıda olmasına rağmen Öz Gıda iş bu konuyu kamuoyuna taşımak için ne bir basın açıklaması ne de bir eylem bugüne kadar gerçekleştirmemiştir. İşçilerin atılma kararı alınalı yaklaşık 2 yıl oldu sendika susuyor. İşçiler kapı dışarı ediliyor sendika susuyor. İşçilerin iş akitlerinin tamamen bitirileceğini bir ay önce sendikaya bildirilmesine rağmen Öz Gıda İş Sendikası bu durumu 51 kadın çalışanına bildirmiyor susuyor. Sendika bu süre içerisinde yasal yollara başvurarak işçilerin hukuki hakları için hiçbir girişimde bulunmuyor susuyor.  Kıdem tazminatları ödenmemiş işçiler işten atılıyor sendika susuyor. İşçileri açıkça satan öz gıda iş yöneticileri işçiler işten atıldıktan sonra çıkıp utanmadan yasal yollara başvuracağız diyerek işçileri kandırıyorlar diyen ,

Çakıroğlu;’Öz Gıda İş Sendikası emekten yana değil aksine emek düşmanı bir sendikadır. Bunlar geçmişte Karçay çay fabrikalarında onlarca işçiyi örgütleyip daha sonra işçileri sokağa bırakarak kendilerine ödenen aidatları alarak bölgeden kaçtılar. Aradan yıllar geçti değiştik dediler bugün Trabzon Fiskobirlik emekçisi 51 kadınımızın emeğini sattılar. İşte değişen Öz Gıda İş sendikası budur.

Bunlar bugün utanmadan çıkıp Çaykur’da 55 yıldır örgütlü bulunan 15 bin Çaykur işçisinin hakkını savunacağız diyerek işçilerimize ve sendikamıza saldırmaktadırlar. Amaçları işçilerin örgütlü gücünü bölüp daha sonra özelleştirme kapsamında olan çaykurun bir an evvel özelleştirilmesinin önünü açmak.

Bunların işçi haklarını savunmak gibi bir dertleri yok. Bunlar taşeron olarak bölgeye gönderilmiş emek düşmanlarıdır. Bunlar işçilerimize ve bölge halkımıza İHANET etmiş sendikacıdırlar.

Bugün Fiskobirlik’te yaptıkları bu gerçek yüzünü bir kez daha ortaya çıkartmıştır. Artık bu yalancılara ne Fiskobirlik ne de Çaykur çalışanları inanmıyor. Yapacakları tek iş kaldı daha fazla bölge insanımızı huzursuz etmeden, geçmişte olduğu gibi şimdi de bir an evvel bölgeden kaçıp gitmek.” dedi.

Çakıroğlu “Fiskobirlik haklı, öz gıda ne yaptı?

Halil Çakıroğlu  “ Fiskobirlik kendi açısından haklı olduğunu şu ifadelerle açıklıyor 51 tane arkadaşımız fabrika işçisiydi. Bunlar 11 aydır da çalışamıyorlar. Çalışmamalarının sebebi de FİSKOBİRLİK’in içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı. Şuan elinde kıracak fındığı yok

. Biz de yönetim olarak toplandık ve bu 51 işçi zor durumdayken onlar için ne yapabiliriz dedik. İhbar ve kıdem tazminatlarını vererek iş haklarını sona erdirme kararı aldık. FİSKOBİRLİK yeniden yapılanması gerek. Bu hantal yapıyla FİSKOBİRLİK’in ayakta durması mümkün değil. Sendikacı arkadaşlarda bu haklılığımızı gördü bize hak verdiler bizde gereğini yaptık”diyorlar. Peki, Öz Gıda İş sendikası ne yaptı? Hep sustu. Susmaya da devam ediyor.

Öz Gıda-İş Sendikası Giresun Şube Başkanı Mustafa Çakır ise, “Burada bir art niyet yok.51 işçimizin işten çıkışı FİSKOBİRLİK’in şu anda fındık parasını ödeyemiyor elinde nakiti yok. diyor. Sana ne be kardeşim, sen işverenimsin? Yoksa hakları gasp edilen işçilerin temsilcisi misin? Senin görevin mağdurları oynamak değil mağdur edilen işçilerin hak ve hukukunu korumaktır. İş işten geçtikten sonra’ hukuki haklarımız için gereğini yapacağız’ diyerek işçilerin umudunu hala sömürmeye hakkınız yok. Artık bölge halkına Öz Gıda İş Sendikası olarak İHANET ettiğinizi açıkça itiraf edin. Daha fazla insanlarımızın geleceğiyle oynamayın çekin gidin” şeklinde sert açıklamalarda bulundu.

Editör: HABER MERKEZİ