Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren Ovit Tüneli'nin 10 bin 600 metrelik bölümü tamamlandı.

800 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

Rize'nin İkizdere ilçesi 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı planlanan tünel, 14 bin 300 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun tünellerinden biri olacak. Çift tüp şeklinde inşa edilecek tünel projesinin 800 milyon liraya mal olması planlanıyor.

KARADENİZ VE GÜNEYDOĞU'YU BAĞLAYACAK

Tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında kış aylarında aşırı kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek. Tünelin giriş kotu 1919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak. 2015 yılı sonunda bitirilmesi planlanan tünelle, 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek.

14.3 KİLOMETRELİK TÜNEL

Rize Valisi Ersin Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ovit Tüneli Projesi'nin, Türkiye'nin önemli ve ciddi yatırımlarından biri olduğunu belirterek, 'Çığ tünelleri ile yaklaşık 14,3 kilometrelik bir tünel olacak. Tünelin bazı noktalarında derinlik 850 metreye kadar ulaşacak. Her iki tarafta da çalışmalar devam ediyor' dedi.

'RİZEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR YATIRIM'

Yılların hayali olan Ovit Tüneli'nin 2015 yılı sonuna doğru biteceğini ifade eden Yazıcı, şunları söyledi: 'Ovit Tüneli iki tüpten oluşmakta. İkizderetarafından 2,5, İspir tarafından da 2,8 kilometre ilerleme sağlandı. Toplamda her iki tarafta 10,6 kilometre delme işlemi tamamlanmış durumda. Ovit Tüneli, Rizemiz için önemli bir yatırım. Ovit Tüneli ileKaradeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile buluşmuş olacak. İyidere bölgesinde büyük bir lojistik alan oluşacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun her türlü ihtiyacı karşılanmış olacak. Rizemizde böyle büyük bir lojistik alanın oluşması, ilimizi ekonomik açıdan yukarılara taşımış olacak. Rize'nin gelecekteki konumunu farklı bir yere taşıyacak.'

 

Editör: HABER MERKEZİ