Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır.

Birçok ülkede kutlanmakta olan Dünya Ormancılık Günü’nün başlıca amacı; ormanların korunması, geliştirilmesi ve iyi bir şekilde işletilmesinin önemi ile çok yönlü faydalarının, çeşitli yayın organları aracılığı ile halka duyulması ve bu yöndeki ilgisinin artırılması şeklinde özetlenebilir, Dünya Ormancılık Günü dolası ile Çayeli Orman İşletme Şefliği bir dizi etkinlikte bulundu.

Bu etkinlikler kapsamında ilçemizde bulunan okullar gezilerek okul bahçelerinin bahçe düzenlemesi için ne tür fidanlar gerekli olduğu tespit edilmiş, temin edilmesi sonucu şeflik elemanları ve okul idareci – öğrencileri ile beraber fidanların dikimi yapılmıştır. Buradaki etkinliklerde okul idarecisi ve öğrencilerin mutluluğu ve ilgisinin oldukça yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Bu fidan dikim etkinliklerinin yanında genel bilgiler verilmiş olup bu konu ile ilgili eğitin çalışmaları devam etmektedir.

Orman; ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar ve mikro organizmalar gibi canlı varlıklarla, toprak, su, ışık, sıcaklık gibi cansız çevre faktörlerinin beraberce oluşturdukları karşılıklı ilişkiler dokusuna sahip bir ekosistemdir. Ormanların faydaları iki yönlü olarak incelenebilir. Bunlar; 1- Ekonomik Faydalar, 2- Sosyal (Fonksiyonel) Faydaları’dır.

Ekonomik Faydalar: Ormanlar yaşantımızın her safhasında ihtiyaç duyduğumuz yapacak ve yakacak hammadde kaynağıdır. 6000 çeşit kullanma yeri olan odun hammaddesi orman ekosisteminde büyük bir değer taşımaktadır. Bunun yanında bitkisel nitelikli tohum, çiçek, kozalak vb. ile mineral nitelikli çakıl kum vb. hammadde kaynaklarının bir kısmı ormandan elde edilmektedir.

Ormanların Sosyal (fonksiyonel) Faydaları:
Ormanlar toprağın sigortasıdır, erozyonu önler.
Ormanlar su kaynaklarını düzenler, doğal bir su şebekesidir.
Ormanlar havayı temizler, gürültüyü önler.
Ormanlar doğal güzellikleri ve rekreasyon el potansiyeli ile insanlar için eğlenme ve dinlenme imkanı sağlar.
Ormanlar iklim üzerinde olumlu etki yapar.
Ormanlar oksijen kaynağıdır.
Ormanlar yaban hayatı, av hayvanları ve diğer canlılar için barınaktır.
Ormanlar ulusal savunma ve güvenlik açısından da önemlidir.

Çayeli %54’ü yaklaşık 25487,9 h.a’ lık alanı ormanlarla kaplı, % 46’sı 25739,2 h.a’ ı ormansız alan, ormansız alan içerisinde % 20,7’si 9795,6 h.a’ ı ise orman toprağıdır. Yapılan hesaplamalarda ilçemiz ormanları yılda 63184 ton oksijen üretme ve 103643 ton karbon emilimi yapma kapasitesine sahiptir.

Görüldüğü üzere ormanların insan ve diğer canlılar üzerinde büyük etkisi vardır. Bu nedenle ormanlarımızı korumak ve geliştirmek yetkililerin olduğu kadar her vatandaşın da görevidir. Küresel ısınma sonucu hava sıcaklıklarının içinde bulunduğumuz mevsimde dikkate alındığında daha da artacağı düşünülerek vatandaşlarımızın yangınlara karşı çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü yanan ormanlar değil ülkemizin akciğerleridir.

Haber: Rıza KAMİL

Editör: HABER MERKEZİ