Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu eğitim ataklarından biri olan Orman Köylülerinin Eğitimine yönelik faaliyetler kapsamında Çayeli Orman İşletme Şefliği Kaptanpaşa ve Uzundere bilgilendirme toplantılarının ardından bu sefer Çataldere Köyü’nde idi.

Çataldere Köyü, Senoz Vadisi boyunca uzanan köylerin keşişme ve merkez noktasında bulunmaktadır. Ahşap evleri, sanat eseri niteliğindeki serenderleri, yemyeşil çayırları ve mis kokulu ladin ormanları ile ilginizi çeker bu köy. Bu köyümüz tarih boyunca yetiştirdiği önemli devlet adamları, sanatçıları, bilim ve siyaset adamları ile adını tüm Türkiye’ye hatta dünyaya duyurmuştur.Eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz bu köydendir.

Bazı köyler vardır köy özelliğini hemen girişte belli eder. Çataldere köyü ise köy merkezindeki konakları ve yerleşkesi ile adeta bir ilçe merkezini andırır. Yani bu oranda gelişmiş bir orman köyümüzdür. Program dahilinde gerçekleştirdiğimiz üçüncü köy toplantısında Çataldere Köyü’nün konuğu oluyoruz. Köye girişte her yerde karşılandığımız gibi sıcak bir ilgi ile karşılaşıyoruz. Köy kahvesinde toplantımıza başlıyoruz.

Toplantıya Çayeli Orman İşletmesinden Orman İşletme Şefi Ali Türüt, Orman Muhafaza Memurları İshak Kara ve Yusuf Kılıç , Köy Muhtar Vekili Sultan Akyıldız ve kalabalık bir köy halkı iştirak ettiler.Çayeli Orman İşletme Şefi Ali Türüt ormandan faydalanma esasları, orman suçları ve cezaları, orman köylülerinin hakları, orman işlerinde çalışma esasları, koruma faaliyetleri, arıcılık hakkında bilgiler ve yeni uygulamalar ve benzeri konulara değindikten sonra özetle yaptığı açıklamasında ‘’ Köy Muhtarımızın bir rahatsızlığı dolayısı ile toplantıya katılamadığını öğrendim ve çok üzüldüm.Kendisine huzurunuzda geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.Bizler işlerimiz nedeni ile her zaman zaten sizlerle beraberiz.Bir program dahilinde yaptığımız bu toplantıların sonuncusu sizin köyde yapılmaktadır.Fakat bu tip çalışmalarımız artarak devam edecektir.Amacımız sizleri bilgilendirmek ve sorunlarınızı dinleyerek çözüm bulmaktır.Onun için hiç çekinmeden sorunlarınızı burada dile getiriniz.Sadece bu toplantıda değil şefliğimizin kapıları her zaman size açıktır’’dedi.Daha sonra söz alan Köy Muhtar Vekili Sultan Akyıldız ‘’Orman İşletme Şefliğimize bu toplantı için teşekkür ediyoruz ve köyümüzü hoş geldiniz diyorum.Bizler bilindiği gibi orman köylüsüyüz.İmkanlarımız sınırlıdır.Geçim kaynaklarımız azdır.Bu sebeple köyün çok çok daha fazlası gurbette yaşamaktadır.Yapacak ve yakacak olarak haklarımızın artırılmasını istiyoruz. Biz köylülerin en büyük sıkıntısı şu gelen arıcılık mevsiminde köy dışından köyümüze arı kovanı sokulmasını istemiyoruz. Buradaki bitkiler ancak bize yetiyor ve arı ırkımızın da bozulmasını istemiyoruz. Bu konuda Köy Muhtarlığının almış olduğu kararı Çayeli Kaymakamlık Makamına sunduk. Çünkü en büyük geçim kaynağımız bal üretimidir.Bilindiği gibi balımız meşhurdur.Bir de çok eskiden bu yana koruduğumuz kayın ağaçlarımız var ve bunlara kovan koymaktayız.Orman İşletme Şefimizden müjdeli bir haber aldık bu konuda.Bu tür ağaçlar kovan koymaya müsaade edilecek ve de korunacak.Bundan dolayı Orman İşletme Şefliğimize ayrıca teşekkür ediyoruz.Yıllardır kanayan yaramızı çözmüş oldular’’dedi.

Orman İşletme Şefi,Köy Muhtar Vekili ve bir köylünün iştiraki ile arı kovanının konduğu alanlar arazide incelendi.Alınacak önlemler ve yapılacak çalışmalar yerinde tespit edildi.Arazide yapılan incelemede bir çok kayın ağacına kovan konduğu görüldü.
 
Toplantıya katılan tüm katılımcılarla toplu hatıra fotoğrafı çektirilerek toplantı sona erdi.
 
 
 
 

 
 
Editör: HABER MERKEZİ