Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye'de denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetleri veren uluslararası profesyonel hizmet firması Deloitte'nin, Türk firmaların mevcut krizin etkilerini ve kriz sonrası oluşabilecek ortamdan beklentilerini araştırmak üzere 'Sanayi Güven Araştırması' başlatacaklarını bildirdi.

Ofluoğlu yaptığı yazılı açıklamada, DİEK ve Deloitte organizasyonu çerçevesinde, Türk işadamlarının kriz ortamına ilişkin değerlendirmelerini ve Türkiye'de yaşanan kriz sürecinin sonuçlarını araştırmak üzere bir toplantı yapılacağını ifade etti.

Rize'nin de aralarında bulunduğu 25 ilde gerçekleştirilip 6 ayda bir tekrarlanacak olan toplantılara ilişkin açıklamada bulunan Ofluoğlu, 'Böylece sanayi, dış ticaret ve yatırımların güven fotoğrafı çekilecek. Anketin Türkiye'de farklı şehirlerde yaşanan ekonomik sıkıntıları ve kriz ortamının etkilerini değerlendirmek için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum. Odamızın katkılarıyla ilimizde yaşanan ekonomik gelişmelerin ortaya çıkacağı bu araştırma ile birlikte şehrimizdeki iş adamlarımızın kriz sürecindeki değerlendirmeleri alınacak, beklenti ve görüşleri değerlendirilebilecek. Anketin şehrimizdeki mevcut durumu ortaya koyması ve bu konuda yapılacak olan çalışmaları şekillendirmesi beklenmektedir. Araştırma ile mevcut krizin küresel ve yerel pazarlardaki etkileri ve gelecek ile ilgili beklenti ve alınan tedbirlerin değerlendirilmesi de hedefleniyor. Böylelikle Anadolu'nun farklı şehirlerindeki eğilimlerin ölçülmesi ve karşılaştırılması mümkün olacak.' dedi.

Gelişmiş bir yazılım ve raporlama sistemi ile çalışmaların gerçekleşeceğini ifade eden DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise açıklamasında şunları kaydetti: ''Anadolu'daki şehirlerimizin güven ve beklenti düzeylerini karşılaştırmalı olarak görebilmek çok önemli. Bu sayede güven düzeyi düşük çıkan şehirlere DEİK olarak teşhis ve tedavi için müdahalede bulunacağız. Benim görüşüm Anadolu'da tempolu bir büyüme sağlamak ve görevdeşlik yaratmak için şehirler tatlı bir rekabet içerisine girmeli. Bölgesel kalkınma ajanslarının buradaki rolü çok büyük. Bu ajanslar altyapı sorunlarını çözüp koordinasyonu sağlayabilirse başarılı olurlar. Ajanslar 'kim daha fazla yabancı yatırım çekebildi' rekabeti içerisine girmelidir. Bizim bu çalışmamız bu noktada da yön gösterici olacak.'

Editör: HABER MERKEZİ