Dilek ASLAN

3. Sürgün yaş çay alımları bölgede devam ederken 3. sürgünün 1 ve 2 sürgün ürününden çok daha verimsiz olduğu belirtildi.

Yaklaşık 10 gün önce 3 sürgün alımları bölgede başlarken Çaykur un kontenjan ve kota uygulamaması dikkat çekti. Çay üreticileri 3 sürgünde ürün olmadığını bir ve ikinci sürgün dönemlerinde 1 ton alınan yerden 300 kilo ürün alındığını söylerlerken Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç “ Çay verimden düştü. Aslında bahçelerimiz bize gerçekleri söylüyor. Ancak biz derdimizi anlatamıyoruz. Çay her geçen yıl daha çok verimden düşmekte. Budama ile belli bir süre aşı yapmış olursun. Ancak bu asıl çözüm değil. Çay bahçeleri yenilenmeli. Bu konuda hazırladığımız raporları gerekli yerlere verdik. Ancak bugüne kadar hiç kimse bunları dikkate almadı. Belki de o kişilerin istediği olay da çayın bahçede yok olmasıdır” dedi.

Çay bahçelerinin yenilenmesi gerektiğini söyleyen Paliç” Çaykur bir iki yerde başlattığı çelik üretimini hızlı bir şekilde yaymalı.  1 ve 2 sürgünde kontenjan uygulayan Çaykur  3 sürgünde  bir çok fabrikasını  üretime sokmadı. Çay verimden düştü, birkaç yıl sonra bu ürünü de bulamayacağız. Üreticimizin bir an önce desteklenmesi gerek” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ