Doğu Karadeniz gezisi sırasında Rize de çeşitli incelemelerde bulunan Rusya Diniye Nezareti reisi Şeyh- ül İslam Talgat Zadzhuddinov Irak ve Libya da yaşananlara üzüldüğünü söyledi.

Aydınlar ocağının davetlisi olarak Doğu Karadeniz Bölgesi Gezisinde olan  Rusya Merkez Diniye Nezareti Reisi (Şeyh-ül İslam)  Talgat Tadzhuddinov (Tacettin), Şeyh-ülİslam Danışmanı Ulema Şurası üyesi-müftü Angam Afzalov, Rusya Merkez Diniye Nezareti Reisi Yardımcısı Rustam Sharifullin (Şerifullin), Müftü Yardımcısı Vasıl Timirgaliyev  ve Türk Dünyası Aydınlar Ocağı Başkanı Mehmet Memiş ile birlikte Rize gazeteciler ve muhabirler derneğini ziyaret etti..

140 milyon nüfuslu Rusya’nın 30 milyonunun Müslüman olduğunu söyleyen Şeyh-ül İslam Tacettin Efendi ayrıca Rusya’nın Sovyetler sonraki din özgürlüğüne değindi. Talgat Zadzhuddinov  “ Rusya da 20 milyon Müslüman yaşamakta, Stalın döneminde 14 bin camı 60 bin Müslüman katledildi. 75 yıllık esaretten sonra demokrasinin gelmesi ile yeniden kalplerimizdeki Allah sevgisini ve Müslümanlığı açmaya başladık. Şu an Rusya da 7 bin cami ve bu camilerde okuyan yüz binlerce öğrencimiz var. Öğrencilerimizin yüzde 95 i genç kuşaklardan oluşmakta” dedi.

Arap ülkelerinden geçmişte Rusya ya çeşitli dini kökler sokulmaya çalışıldığını söyleyen Talgat Zadzhuddinov  “ Son 3 yıldır bunları aramızdan temizledik. 30 yıldır İslam kuruluşunun başındayım. 231 yıllık bir tarihimiz var ve ben bunun 12 başkanıyım” dedi.

Aydınlar ocağı başkanı Mehmet Memiş ise 1638 yılında Rusya ile başlayan savaş in 1918 yılına kadar 14 kez yapıldığını söyleyerek” 4 Murat döneminde başlayan savaş 280 yıl süresince 49 yıl sürdü, Dünya da bunun bir örneği yok dedi.

Rize ve ilçelerini gezecek olan heyet, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Samsun ve Ankara ziyaretleri ile gezilerini tamamlayarak çeşitli üniversitelerde konferanslar verecekler.

Editör: HABER MERKEZİ