Zorunluluklar insanı bazen hiç düşünmediği bir seçim yapmaya zorlar. Rize, Çayeli Ormancık Köyü'nden Yahya Sayın'ın yapmak zorunda kaldığı seçim ise hayallerini zorlayan bir noktaya getirmiş kendisini. Hiçbir teknik eğitimi olmadığı halde marangozluktan dünyanın dört bir yanına makine yapıp satmaya başlamış. Bir makineyi yapması için 'görmem yeterli' diyen Sayın 50'yi aşkın farklı makine yapmış.

Yahya Sayın'ın İngiltere, Hollanda, Fransa, Bulgaristan, Moldova, Tacikistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına makine yapıp satma hikâyesi ise şöyle başlıyor:

Marangozluktan ümidi kesen Sayın 'Bari işi değiştirelim' demiş. 'Ha ahşap kurutmak ha kum kurutmak ikisini de kurutuyorsun' diye düşünen Sayın, kum kurutma işine girmeye karar vermiş. Sayın, ihtiyaç duyduğu kum kurutma fırınına 55 bin dolar istenince 'Ben bu makineyi' yaparım deyip kolları sıvamış. Makine imalatına Kâğıthane'de kurduğu kum kurutma fırını ile başlamış. Teknik eğitimi olmadığı halde kimseden yardım da almamış. Sayın üstelik bu kurutma fırınını 10 bin dolara mal etmiş.

50 FARKLI MAKİNE YAPTI

Daha sonra kurutulan bu kumun, fayans yapıştırma imalatçıları tarafından kullanıldığını öğrenen Sayın, bir firmaya mal satmaya başlamış ardından yoğun siparişleri yetiştiremeyince fayans yapıştırma işine girmeye karar vermiş. Bu iş için gereken makinenin fiyatı 35 bin dolar olunca Sayın, 'Ben bunu da yaparım' demiş. Sayın fayans makinesini da yapmış. Bu makineden bir müşteri kendisi için de istemiş. Makineyi isteyenler artınca Yahya Sayın, 'makine imalat işine' el atmış. Sayın 4 yıl gibi kısa bir sürede 50 ayrı makine yapan 'YİM MAKİNE'yi kurmuş. 2005 yılında Türkiye'de üretimi yapılmayan ve İtalya'dan 250 bin Euro'ya ithal edilen bir makineyi 3 ayda bitiren Sayın, bu makineyi 50 bin YTL'ye satıyor.

Sayın, son olarak Rusya'dan çocuk bezi makinesi siparişi almış. Bir çocuk bezi fabrikasını gezip, makineyi inceleyen Sayın, Rus firmasına makineyi yarı fiyatı olan 1 milyon Euro'ya yapmayı taahhüt etmiş. Şimdiye kadar diğer makinelerin aynısını yaptığı için Yahya Sayın'ın patent hakkı da olmuyor. Yeni bir koli makinesi üzerinde çalışan Sayın, bunun patentini almayı hedefliyor. Tamamen kendi projesi olan koli makinesini piyasadaki benzerlerinden ayıracak olan ise hiçbir işçiye ihtiyaç duymadan çalışacak olmasının yanı sıra 6 kat daha fazla mal üretebilme kapasitesi. 'Ben yaparım' demekle olur mu orasını bilmiyoruz ama Sayın'ın asıl rüyası ise makine yapan bir makine. (yenişafak)

Editör: HABER MERKEZİ