Gümüşhane'deki Harşit çayı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya...

 

Gümüşhane'deki Harşit Çayı, Vauk Dağı'ndaki karların Nisan ve Mayıs aylarında eriyip suların kaynaklardan erken çekilmesinden dolayı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

 

Vauk Dağı'ndan doğduktan sonra Gümüşhane, Torul, Özkürtün, Kürtün, Doğankent yerleşim yerlerinden geçip Tirebolu'dan Karadeniz'e dökülen 142 kilometre uzunluğundaki Harşit Çayı, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.


Vauk Dağı'ndaki karların yaşanan aşırı sıcaklar sebebiyle Nisan ve Mayıs aylarında erimesi, Harşit Çayı'nı besleyen kaynaklardan suların erken çekilmesine sebep oldu. Vauk Dağı'ndan çıkan kaynak suların, iki ayrı tünelden geçtikten sonra ulaştığı merkeze bağlı Kale köyünde sebze ve meyve bahçelerine bağlanması da çay yatağını iyice susuz bıraktı. Köy sakinleri, havaların aynı şekilde gitmesi halinde sebze ve meyve bahçelerinin de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.


Harşit Çayı'nda suların çekilmesi çöp sorununu da beraberinde getirdi. Köyde çöp bidonu olmaması sebebiyle çaya atılan çöpler, yöre halkının sağlığını tehdit ediyor.

 

 

Haber61

 

Editör: HABER MERKEZİ