Çay Üreticileri Derneği Başkanı Nurettin Kepenek Ulusal Çay Konseyi’nin Çayı yok etmek için kurulduğunu iddia etti.

Ulusal Çay Konseyinden Sınır Ticaretine, Çaykur’un özelleşmesinden 2009 yılı yaş çay taban fiyatına kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Kepenek; Çaykur Rize’nin geleceği acısından var olma meselesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Yıllarca Çaykur’un özelleşmesi için projeler hazırlanmaktadır. Bölgemizde Çay 1985 yılında 3092 sayılı kanunla özelleşmiştir. Özel sektör o günden bu güne kadar üreticiyi tam olarak güvence vermediği gibi, kuru çay pazarlamasında da başarılı olamamıştır. Özel sektöre karşı değiliz, ancak; çay üreticisini kendisine sermaye yapan özel sektör kuruluşları da kendilerini düzeltmeleri kaçınılmaz olmuştur.

KONSEY ÇAYI BİTİRMEK İÇİN KURULDU
Çay kurumunu özelleştirme projesi olarak Ulusal Çay Konseyi kuruldu. Konsey, birkaç kişinin kişisel çıkarları için oluşturulduğu aşikardır. Bölgemizde tüm sivil toplum kuruluşları, ticaret yapanlar, çay üreticileri çaya ve Çaykur’a sahip çıkmalıdır. Yalnız Çaykur Genel müdürünün sahip çıkması yeterli değildir.

KAÇAK ÇAY DENETLENMELİ
Yurt dışından ülkemize 75 bin ton kuru çay yasal ve yasa dışı yollarla girmiştir. Bu durum acilen önlenmelidir. Bu çayların ithal izni ve sağlık normlarına uygunluğu bir an önce denetlenmelidir. Genel Müdür çay kampanyası açılış konuşmasında bu konuyu açık bir şekilde dile getirmiştir.

SINIR TİCARETİ ÇAYI YOK EDECEK!
Bölgemizde çayı yok edecek olan sınır ticaretidir. Bu yasa yürürlüğe girerse çay biter.  Bir diğer tehdit ise, bu çayların sağlıklı olup olmadığıdır. Kanserojen madde içeren bu çayları kim, nasıl denetleyecek. Bölgemizde her türlü hastalık daha da artacaktır. Eğer böyle giderse bölgemizde çay yüzde elli ekilemez hale gelecektir.

KURU ÇAY BORSASI KURULMALI
Çay borsası kurularak bu gidişat düzeleceği söylenmekte. Dünyada yaş çayın borsası yoktur. Kuru çayın borsası kurulmalıdır. Zaten üreticiden senelerdir borsa adına kesilen paralar üreticiye ne katkı sağlamıştır. Çay üreticisinin izni olmadan hiçbir kuruluşa para kesilmemesi gerektir. Yasal olanda budur.

ÜRETİCİ SEFALETE SÜRÜKLENİYOR!
Birkaç kuruluş zengin olsun diye çay kurumunu satmak, özelleştirmek doğru değildir. Aksi takdirde bölgemiz her konuda sefalete sürüklenir. Çay üreticisi zaten gündeliğine çalışmaktadır. 1996 yılında bir kilo yaş çay ile üç ekmek alırken, 2009 yılında bir buçuk ekmek almaya mahkum edilmiştir. Bu yıl yaş çayın kilogram fiyatının bir lira olması kaçınılmaz durumdadır. Aksi takdirde üretici mağdur olacaktır. (Taka)

 

Editör: HABER MERKEZİ