Muhammet /RİZE(DHA)

RİZE’de geçen yıl okul yapımı için 2 milyon lira değerinde arazi bağışlayan Topaloğlu Vakfı’na, 14 bin liralık vergi borcu nedeniyle haciz geldi.

Merkezi Rize’de bulunan ve Onursal Başkanlığı’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Köksal Toptan’ın yaptığı Topaloğlu Vakfı’na geçen yıl Rize Defterdarlığı tarafından geriye dönük 5 yılı kapsayan dönem içerisinde vergi mükellefi olmadıkları gerekçesiyle 25 bin lira para cezası kesildi. Vakıf merkezinde ticari bir faaliyetin söz konusu olmadığını belirterek cezaya itiraz eden Vakıf üyeleri, daha sonra bir takvime bağlanan cezayı ödemeye başladı. Ancak vakıf, cezanın kalan 14 bin liralık bölümünün ödemesini aksattı. Bunun üzerine Rize Defterdarlığı’na bağlı Kaçkar Vergi Dairesi, Vakıf hakkında haciz işlemi başlattı. Aralarında Vakıf Başkanı Ali Toptan’ın da bulunduğu 7 yöneticinin banka hesaplarına el kondu. Bazı yöneticilerin maaşlarından kesinti kararı alındı.

TEPKİ İÇİN BAŞKANLIKTAN İSTİFA ETTİ Topaloğlu Vakfı Başkanı Ali Toptan, vakıf merkezinde sadece üyelerine çay ikramı yapılmasına rağmen ticari bir faaliyet yapıldığı iddiasıyla kesilen geriye dönük 5 yılı kapsayan vergi cezası nedeniyle kendisi ve yöneticileri hakkında haciz işlemi başlatıldığını söyledi. Kesilen cezayı, haksız olmasına rağmen ödemeyi kabul ettiklerini ve 120 ödeme emrinden 107’sinin ödendiğini belirten Toptan, geri kalan ödemenin ise kısa süreli aksamasından dolayı vakıf hakkında haciz işlemi başlatılmasının kendilerini üzdüğünü ifade etti. Toptan, “Haciz öncesi borcun yedi katı kadar gayrimenkul ile mal beyanında bulunduk. Buna rağmen haciz işlemi başlatıldı. Vakfımız bugüne kadar hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan çok sayıda hayır işi yaptı. Yapmaya da devam edecektir. Ancak bazı görevlilerin vakfımıza karşı takındığı tutum ve davranışlar bizi rahatsız etmiştir. Bize yapılan muameleyi hak etmediğimizi düşünüyoruz. Bu davranış nedeniyle Vakıf Başkanlığı’ndan istifa ediyorum” diye konuştu.

Bu arada Kaçkar Vergi Dairesi Müdürü Harun Aygün ise, ilgili vergi yasaları ve mevzuat doğrultusunda hareket edildiğini belirtti.

20 DÖNÜM ARAZİYİ DEVLETE BAĞIŞLADILAR TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’ın memleketi Rize ziyareti sırasında sürekli uğradığı ve onursal başkanlığını yaptığı Topaloğlu Vakfı üyeleri geçen yıl devlete 2 milyon lira değerinde 20 dönüm arazi bağışı yapmıştı. Bağış ve tapu masraflarını da vakıf üyelerinin kendilerinin ödediği arazi üzerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Fen Lisesi binasının yapımı başlatılmıştı.

Editör: HABER MERKEZİ