Dilek ASLAN

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Rize Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Ziraat Mühendisleri Rize Şube Başkanı Mehmet Pertek, Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatif Birliği Başkanı Muammer Atılgan, Bölge illerin Kivi Birlikleri Başkanları, Kivi alıcıları ve satıcıları ile yetiştiricilerinin katıldığı toplantıda, 2008 yılı kivi hasatının başlamasına yönelik bilgilendirmelerde bulundular.

Kivi Üreticiler Birliği Başkanı Nevzat Paliç,” Bu yıl 4 bin tona yakın bir rekolteyi elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. Türkiye’de yılda 35–40 bin ton civarında kivi tüketildiği tespit edilmiştir. Ancak ülkemizde üretilen kivi 15 bin ile 20 bin ton civarındadır. Diğer kısmı yurt dışından ithal edilmektedir. Bütün çalışmalarımız ithal kivinin değil daha fazla kivi yetiştirerek tümünün ülkemizde yetişen kivilerden temin etmektir. Kendi kivimizi kendimiz üretmemiz ve tüketmemiz için birinci hedefimiz kaliteli meyve yetiştirmek ve her geçen yıl üretimi artırmaktır. Bugün 2650 dekar alanda kivi üretimi yapılmaktadır. Bu alanlarında belli plan ve program dâhilinde verim alınacak bölge ve topraklarda yetiştirilmesini önemli izliyoruz. Üretimimiz her geçen yıla görev %50 artmaktadır. Bu daha sevindirirci bir gelişmedir. Geçmiş te yaşandı, artık şimdilerde yaşamasını istemiyoruz. Bir kısım üreticilerimiz ürününün elinde kalacağı korkusu ile bazen kivileri tam olgunlaşmadan toplayarak, çok ucuz fiyattan toptancılara satmaktadırlar. Bu dururum kivinin hem kalitesinin, hem de fiyatının düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle henüz aroması istenilen seviyede olmayan kivileri acele ederek üreticilerimizi erkenden toplamasınlar. Tarım il Müdürlüğü ve bizimle birlikte gerekli şeker ölçümlerimizi yaptıktan sonra toplanmasına başlasınlar. İlgili birimlerle yaptığımız ölçümler sonrasında, yüksek kesimlerde toplanma işlemine 15 Kasım, sahil kesimlerinde ise 20 Kasım tarihlerine karar vermiş bulunmaktayız. Hasattan sonra meyveler kolaylıkla ve uzun süre bölgemizde kurulu bulunan depolarda kalabilirler.”diye konuştu.

Toplantıda konuşan Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce,”Bölgede ve Rize’de ilk kivi yetiştirilmesine Çaykur olarak örnek bahçelerimizle başladık. Binlerce kivi fidanı dağıtarak kivi yetiştiriciliği konusunda örnek olduk. Bugün bölgemizde kivinin azımsanmayacak bir noktaya gelmesinde bugüne kadar kurum olarak gösterdiğimiz hassasiyeti ve yatırımı daha da genişleterek bundan sonra da üreticilerimizin menfaatlerine yönelik sürdüreceğiz. Bizler teşekkülümüz olarak bu zamana kadar olduğu gibi, bundan sonra da kivi yetiştiriciliği konusunda başta araştırma enstitümüz ve hayrat fidanlığımızı ve diğer bahçelerimiz başat olmak üzere, üreticilerimizin bilgisine ve hizmetindedir. Rize’mize gelen yerli ve yabancı turistler büyük titizlikle yetiştirdiğimiz kivi bahçelerimizi incelemekte ve fotoğraflandırarak, yetkili mühendislerimiz tarafından kendileri bilgilendirilmektedirler.”dedi.

Editör: HABER MERKEZİ