Konuyla ilgili bir açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Rize'de üretilen kivilerin hasat olgunluğuna ulaştığını belirtti. Hasat işlemine 15 Kasım tarihinde başlamayı planladıklarını ifade eden Paliç, bu yıl Rize'de 5 bin ton civarında kivi hasadı hedeflediklerini kaydetti.

Son yılların en kaliteli üretiminin gerçekleşeceğini belirten Paliç 'İlimizde bu yıl ortalama 5 bin ton civarında kivi hasadı hedefliyoruz. Bu yıl üretilen kivilerin büyük bölümü 80 gramın üzerinde olacak. Bu üretimde kalitemizin daha da arttığını gösteriyor. Kalitemizi düşürmemek için kivi hasadında acele edilmemesini istiyoruz. Yüksek kesimlerimizde kiviler hasat olgunluğuna ulaştığı için 15 Kasım tarihinde yüksek kesimlerde alımlara başlayacağız. Sahil kesimlerinde ise üreticilerimize 20 Kasım'dan sonra hasada başlamalarını öneriyoruz' dedi.

Hasat başlamadan neredeyse üretimin tamamına talebin olduğuna dikkat çeken Paliç 'Mevcut üretimimiz Türkiye'nin kış aylarındaki bir aylık tüketimini ancak karşılayabilecektir. Bu nedenle üretimi arttırabilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz' diye konuştu.

Paliç, 60-80 gram arısındaki kivinin kilosunu üreticilerden 1.50 YTL'ye, 80 gramın üstündeki kivinin kilosunu ise 2 YTL'ye alacaklarını duyurdu. Paliç, üreticilerden acele ederek ürünlerini düşük fiyata satmamalarını istedi.

Editör: HABER MERKEZİ