Dilek ASLAN

Çekiç, yaptığı açıklamada, Rize'de tarımın çok büyük oranda çaya dayalı olduğunu, ancak son yıllarda gelişen üretimi ile Doğu Karadeniz'de çay ve fındıktan sonra kivinin ek gelir kaynağı, destekleyici ürün ve önemli bir geçim kaynağı haline geldiğini belirtti.

Rize'de tarımı çeşitlendirebilmek amacıyla bazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çekiç, ''Bu kapsamda özellikle son 4 yıldır çeşitli ürünler üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bu ürünlerden birisi de kivi. Bu çalışmalarımızdan oldukça olumlu sonuçlar aldık. Türkiye'de kivi üretiminde Yalova'nın ardından ikinci sırada geliyoruz'' dedi.

Çekiç, Rize'de kivi üretiminin oldukça yaygınlaştığını, üreticilerin her geçen yıl bilinçlenerek daha iyi ürün elde ettiklerini dile getirerek, ''Rize'de son 10 yıldır yoğun olarak yapılan kivi üretiminde oldukça mesafe alındı. Biz de üreticileri kivi fidanı ve malzeme yardımı yapıyoruz. Tarım İl Müdürlüğü olarak geçmiş yıllarda 650 üreticiye 500 metrekare büyüklükte kivi bahçesi oluşturduk. Bugün Rize'de 3 bin tonun üzerinde kivi üretilmektedir'' diye konuştu.

Kivinin Türkiye'de Rize'nin dışında Yalova, Adapazarı, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin gibi illerde de üretildiğini anlatan Çekiç, şunları söyledi: ''Rize'de üretilen kivi, organik olması nedeniyle talep edilmektedir. Ülkemizin kivi üretimi tüketimini karşılamamaktadır. Bu nedenle kivide pazar sorunu yoktur. En azından önümüzdeki 10 yılda da pazar sorunu yaşanacak gibi görünmüyor. Bunun için kivi, üreticiler açısından önemli bir ek gelir kaynağıdır. Ayrıca AB ülkelerinden sadece İtalya kivi üretmektedir. Bu da Türkiye'de kivinin geleceği olduğunun en önemli göstergesidir.''

Adem Çekiç, kivi üretiminde en önemli sorunun üreticilerin profesyonel olarak üretim yapmamaları olduğuna işaret ederek, ''Üreticilerimizin çoğunluğu maalesef bahçelerine yeterli özeni göstermiyor. Budama, bakım, ilaçlama gibi çalışmalarla ilgilenmiyor. Böyle olursa ürün hem kalitesiz hem de rekolte düşük olur. Yapılan çalışmalarla her geçen yıl üreticilerimizin üretim bilinci artırılmaktadır'' diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ