Enerji darboğazına düşmemek ve kuraklığın önüne geçmek için boşa akan sular son damlasına kadar değerlendirilecek. İşte üç önemli proje...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bunun için üç önemli proje geliştirdi. 

Bunlardan birincisi, yerli enerji kaynaklarını harekete geçirmek için elde taşınabilen ve bir evin elektriğini üretebilecek küçüklükte mikro türbinler. İkinci adım olarak yıllardır
denize veya boşa akan sular boru hatlarıyla Doğu ve Güneydoğu gibi ihtiyaç duyulan bölgelere taşınacak. Üçüncü proje ise, barajlardan akan suların tekrar geri kazanımı. 'Bakü'den Ceyhan'a boru hattıyla petrol taşınıyor. Biz niye ülkenin boşa akan sularını bir ucundan diğer ucuna taşımayalım?' diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yakında projeleri yatırımcıların bilgisine sunacaklarını söyledi. 

Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre Türkiye'de yıllık ortalama yağış miktarı 501 milyar metreküp. Bu rakamın 274 milyar metreküpü toprak ve su yüzeyleri ile bitkilerden olan buharlaşmalar yoluyla atmosfere geri dönüyor. Geri kalan kısımdan 69 milyar metreküplük kısmı, yer altı suyunu beslerken, 158 milyar metreküplük bölümü ise akışa geçerek akarsular vasıtasıyla denizlere ve göllere boşalıyor. Türkiye, sularının önemli bir bölümünü sulama ve elektrik üretimi amaçlı kullanıyor. Ancak, küçük ve orta ölçekli nehirlerin önemli bir bölümü değerlendirilmeden denizlere akıyor. Enerji Bakanlığı, denizlere ve göllere boşa akan suları değerlendirmek için harekete geçti. Bunun için bakanlık, ülke içi su kaynaklarını boru hatlarıyla ihtiyaç duyulan başka bölgelere taşımak için proje geliştiriyor. Bu amaçla nehirlerin yapısı, muhtemel boru hattı güzergahı, boru hattının yapısı vb. fizibilite çalışması yapılıyor. Son projelerini Zaman'a anlatan Bakan Hilmi Güler, 'Su Boru Hatları' diye adlandırdığı projeyle ilgili önemli mesafe aldıklarını ve çalışmaların tamamlanmasıyla bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Bakan Güler, 'Dünyanın bir ucundan diğer ucuna boru hatlarıyla petrol, gaz taşınıyor. Bizim suyumuz boşa akıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bunun için, boru hatlarını ülkenin su ihtiyacının karşılanmasında kullanmak istiyoruz. Su boru hatları kuruyoruz.' değerlendirmesini yaptı. 

Bakanlığın üzerinde çalıştığı en ilginç projelerden birisi de barajlarda elektrik üretim amaçlı kullanılan suyun tekrar barajlara kazandırılması. Bunun için, kurulacak özel bir sistemle akan su tekrar barajlara taşınacak. Enerji Bakanlığı, proje kapsamında 10 baraj üzerinde çalışıyor. Enerji Bakan Hilmi Güler, çalışmaların tamamlanma aşamasında olduğu ve yakında projeyi yatırımcıların bilgisine sunacakları bilgisini verdi. Elde edilen başarıya göre proje diğer barajlara yönelik genişletilecek. 

Elektrik üretin, biz satın alalım 

Küçük ırmaklarda elektrik üretebilmek için elde taşınabilen türbin geliştirildi. Enerji Bakanlığı'na bağlı Temsan'ın imal ettiği türbinle bir evin elekt- riğini üretmek mümkün. Küçük ırmaklarda elekt- rik üretmek için herhangi bir kanuni izin almaya gerek yok. Enerji Bakanı Hilmi Güler, boşa akan ırmaklardan elektrik üretmek için 14 çeşit türbin ürettiklerini ve bunun son halkası olan en küçük (mikro) türbinin de geliştirildiğini açıkladı. Bakan Güler, elde taşınabilen türbinle ilgili, 'En küçük ırmakta bile elektrik üretmek mümkün. Yasal düzenlemeyi yaptık. İsteyen herkes küçük bir ırmağın üzerinde kendi ev ve işyerinin elektriğini üretebilir. Biraz daha büyükleriyle bir köyün veya mahallenin ihtiyacını karşılamak mümkün. Ayrıca devlet olarak biz de satın alabiliriz.' açıklamasını yaptı. (aktifhaber)


Editör: HABER MERKEZİ