Göktürk FIRAT

Yapılan bilimsel araştırmalarda kanserin önlenmesinde etkili olduğu tespit edilen kokulu üzüm, bilinçsiz tarım uygulamalı yüzünden Rize'de asmasında çürüyor.

Dünyada İzabella olarak adlandırılan Türkiye'de ise kokulu üzüm olarak bilinen ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yoğun olarak üretilen üzüm türü, dünya tıp otoriteleri tarafından kanserin önlenmesinde önemli bir meyve olarak gösteriliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan İllinois Üniversitesi tarafından yapılan bir bilimsel çalışmada, deney farelerine ilk önce tümör enjekte edildi. Ardından 18 hafta boyunca bu farelere kokulu üzümün çekirdeğinde yer alan mikromol resveratrol verildi. Yapılan gözlemlerde farelerdeki tümör oranının periyodik olarak azalma tespit edildi. 18 haftanın sonunda yüzde 88 oranında azalma meydana geldi.



Öte yandan kokulu üzüm kalp krizi riskini azalttığı gibi; bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Mideye zarar vermeden bağırsak ve böbrekler sistemini çalıştırıyor, yağları eritiyor, vücudu virüslere karşı dirençli hale getiriyor ve metabolizmayı hızlandırıyor.

Dünyada tıp sektöründe kullanılmak üzere özel çiftliklerde üretimine başlanılan kokulu üzüm, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde doğal olarak hiçbir kimyasal desteğe ihtiyaç duymadan yetişmesine rağmen bilinçsizce üretim yüzünden toplanamadan asmasında çürüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 'Elimizdeki hazinenin kıymetini bilmiyoruz. Bu alanda bilinçli bir üretim sağlanamadığı için elde edilen kokulu üzümden gerektiği gibi istifade edemiyoruz. Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla kokulu üzüm çok daha fazla oldu. Ancak üzüm asmaları binaların dış yüzeyine ve çıkılması zor olan ağaçlara bağlandığı için toplaması zor oluyor. Toplanabileni ile pekmez gibi bilindik mamuller yapılıyor. Büyük bölümü ise toplanamadan dalında çürüyor' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ