Toplantı sonrası Çevre -Orman il Müdürü Fahrettin Ulu ile Çamburnu Belediye Başkanı Hüseyin Alioğlu atıştı. Tartışmanın sürmesi üzerine Vali Recep Kızılcık basın mensuplarını salondan dışarı çıkarttı.

Trabzon Rize Belediyeleri Katı Atık Birliği’nin Sürmene Çamburnu Kutlular Mevkii’nde gerçekleştirilen encümen toplantısını dün civar köylerden gelen köylü kadınlar bastı. Kokudan evlerinde duramadıklarını ve kandırıldıklarını iddia eden köylüler Trabzon Valisi Recep Kızılcık ile görüşmek için uzun bir süre bekledi. Toplantının bitmesinin ardından Kızılcık’a sorunlarını aktaran köylüler çöp kokusunun giderileceği sözünü aldı.
Öte yandan encümen toplantısı sırasında Çevre ve Orman İl Müdürü Fahrettin Ulu ile Çamburnu Belediye Başkanı Hüseyin Alioğlu atıştı. Alioğlu’nun 'Havuzlardan dışarıya verilen çöpün suları dışarı akıp dereye karışıyor' ifadelerine Fahrettin Ulu, 'Sayın Başkan sizin bilgileriniz eksik' şeklinde cevap verdi. Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise tartışmaya bu esnada müdahale ederek basın mensuplarını toplantı salonunun dışına çıkardı.

KOKUDAN NEFES ALAMIYORUZ
Toplantı salonunun dışında ise köylülerin çöp isyanı vardı. Fatma Salihoğlu isimli köylü 'Biz insan değil miyiz? Kokudan nefes alamıyoruz. Su içemiyoruz, yemek bile yiyemiyoruz. Herkesin çöpü herkesin kendi bölgesine dökülsün. Biz çevre illerin çöpünün kokusunu çekmek zorunda mıyız? Doğa harikası beldemiz zehir oldu. Derenin yanından geçemiyoruz. Çöpün suyunu dereye akıtıyorlar. Arıtma söz konusu değil' dedi.
Çamburnu Belediye Başkanı Hüseyin Alioğlu da birinci sıkıntılarının koku olduğunu belirterek, 'Biz 24 saat bunu yaşıyoruz. Sahile kadar bu koku geliyor. Özellikle akşam saatlerinde rüzgara bağlı olarak koku dayanılmaz hale geliyor. Sahildeki binalarda evlerde durulmuyor. Vatandaş pencerelerini açamıyor. İkinci sorunumuz ise havuzlardan dışarıya verilen çöpün suyudur. Dışarı bırakılıp ırmağa karışıyor' dedi.

BİLGİLERİNİZ EKSİK
Çevre ve Orman İl Müdürü Fahrettin Ulu ise açıkta kalan alanları olmadıklarını belirterek, 'Çöpün döküldüğü alanı toprakla kapatıyoruz. Açıkta kalan alanımız yok. Mevcut alanı rantabl kullanabilmek için alan mecburen belli bir süre açık kalıyor. En fazla kokuyu veren havuzdu. Havuzun üzerini kapattık. Koku ciddi anlamda azaldı. Bu konu çok fazla problem teşkil etmiyor. Belli saatlerde biraz koku oluyor. Her zaman değil. Ayrıca sayın başkanın bilgileri eksik' dedi.
Tartışma sürerken araya giren Trabzon Valisi Recep Kızılcık basın mensuplarını dışarı davet etti. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Toplantı sonunda kısa bir açıklama yapan Trabzon Valisi Recep Kızılcık, 'Atığın dökümünün yapıldığı bölgedeki iki belediyemizin başkanlarının bazı talepleri oldu. Talepler genelde depolama tesisinden kaynaklanan koku üzerine yoğunlaştı. Kokunun vatandaşları rahatsız ettiğini söylediler. Sorunun giderilmesi için arkadaşlara talimat verdik. Sebebi nedir ortadan kaldırılması ve yörede yaşayan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için Rize ve Trabzon belediye başkanlarımızın ortak kararıyla çözüm yoluna gidilme kararı alındı. Gündemimizde iki temel konu vardı. Bir tanesi Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan tesisin işletilmesi için hibe kredi talebinde bulunulmasıydı. Bu konuda kararı aldık. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bu tür işletmelerin devamını sağlamak için hibe desteği oluyor. O konuda encümen kararını aldık. En kısa zamanda hibe desteğinin gelmesini bekliyoruz. İkinci husus ise arıtma tesisinde kapasite fazlası olmasıydı. Kapasite fazlası suyun taşınmasını hizmet alma yöntemiyle gerçekleştiriyoruz. Acil olarak ihaleye çıkarılıp böylece bu suyun derin deşarj ile buradan uzaklaştırılmasını temin etmiş olacağız' ifadelerine yer verdi.
Editör: HABER MERKEZİ