AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Rize’de gazeteciler ile bir araya geldi. Ziraat Çay Bahçesinde gerçekleşen toplantıya Rize Ak Parti İl Başkanı İshak Alim, Başkan Yardımcısı Oğuz Hut ve basın mensupları katıldı.  

Toplantıda bir soru üzerine açıklama yapan Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Ovit Tüneli projesinin sadece 14 kilometrelik bir tünelden ibaret olmadığını belirterek, “Ovit projesi, son derece önemli ve ilimizi her konuda ilgilendiren bir projedir. Proje, Türkiye’nin doğusunu, Güney Doğusunu ve Orta Asya’yı denizle buluşturan ve buradan da Avrupa’ya açılımı sağlayan muazzam bir lojistik projedir. Ovit geçişi, İyidere Lojistik Limanın yapılması ile daha anlamlı bir hale gelecek. Taşıma aksları; karayolu, denizyollu, hava yolu ve demiryoludur. Dünya’da 4 tane taşıma aksı var. Dolayısıyla İyidere Lojistik Liman yapıldığı, havalimanı bittiği zaman üç aks birleşiyor. İnşallah ilerde de demir yolu yapılır, oda bu aksa katılır. O yüzden Ovit projesi büyük bir projedir. Dolayısıyla İyidere Lojistik Liman için de bu çalışmaları başlattık. Önce İyidere ve bir kısmı Of ilçesinde karada olmasını düşündük, sonra deniz üzerinde daha rantabl olacağına karar verdik. Burada uzman üniversitelerin bilgisi dahilinde bu karar verildi. Bu konuda Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı öncelikle etüt projelerini ihale etti. Bunlar sondaj, analiz ve diğer çalışmalarla gerçekleşti. Bu hafta görüşme yaptık. Mekansal Planlama Müdürlüğünden onay işlemleri ikmal edildiğinde yapım ihale programına alınacak. Ardından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına gidecek. Bizde süreci takip ediyoruz. Sanırım bu yıl içinde ihaleyi gerçekleştiririz. Sonrasında ise yapım süreci başlayacak. Bu konuyla ilgili gitti, geldi başka iller aldı, Arsin’de bilmem ne merkezi yapıldı, diye paniğe kapılmaya gerek yok. Bu söylemlere üzüldüm. Cumhurbaşkanımız zaten burada gelişinde bu projenin yapılacağını tekrar etti. Gerekli talimatları da verdi ve koynu takip ediyoruz. Bir diğer taraftan çıkıp birileri de Çaykur satılmış diyor. Bende buna ‘bunu diyen satılmıştır’ diyorum. Ovit Tüneli bir tek Rize’nin değil Türkiye’nin projesidir. Türkiye’nin ekonomik gücüyle ilgili bir projedir” dedi.

 

Saldırmadan küçümseyici tavır takınmadan lojistikle ilgili bir söylem geliştirmenin bir yanlışlığı olmadığına dikkat çekem Yazıcı, “Bu söylemler yapılacak ki iş gündemde kalsın. Ne yaptılar diye çıkarsalar, bunu bir araca dönüştürürler. Bizde çıkar deriz ki; yanlış yapıyorsunuz. Konu biraz o boyuta girer gibi oldu ve erken dönüldü. Dolayısıyla üç ayda, bir yılda bitecek bir proje değil bu. Başlanmış devam ettirmemiz gerekiyor. İkizdere ilçesi ile Ovit Tüneli arası henüz ihale edilmedi. 20 kilometrelik yol da çalışmalar yapılacak. Diğer taraftan da başlanması gereken tüneller var. Bunlarda birkaç yıl sürebilir. Lojistikle ilgili alt yapıyı devlet imkanlarıyla yapıp, üst yapıda ki üniteleri yap işlet devret modeli ile yapılması planlanıyor. Dolayısıyla Rize’de büyük projeler yapıldı, yapılıyor. Ovit büyük proje, havalimanı öyle. Güney çevre yoluna çok para harcandı. Salarha Tüneli var. Bunlar Türkiye’nin büyük projeleri arasında yer alıyor. Diğer taraftan da şehir hastanesi var. Hepsini takip ediyoruz” diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ