İYİ Parti Rize İl Başkanı Av. Ayşegül Özyanık, yaklaşan çay hasadı öncesi alınan tedbir ve kararlara yönelik değerlendirmeler ve çözüm önerilerini maddeler hakinde açıkladı.

İşte İYİ Parti Rize İl Başkanı Av. Ayşegül Özyanık'ın önerileri;

1-Şehir dışından gelemeyecek çay müstahsillerimizin çaylarının dalında kalmaması için köylerimizde ve mahallerimizde muhtarlarımızın başkanlığında ivedilikle bir kurul oluşturulmalıdır. Bölgelerinde bulunan çay müstahsilleri bu kurul vasıtasıyla tespit edilmelidir. İlimize gelemeyenlerin çaylarına yönelik eksik iş gücünün tespit edilmesi, öncelikli olarak o bölgeden iş gücünün sağlanması, bölgede işgücünün eksik kalması halinde İŞKUR vasıtasıyla iş arayanlar ve bu süreçte işsiz kalan vatandaşlarımızdan oluşturulacak çay işgücünün koordineli olarak o bölgelere transferi çay alım kampanyasından en az 1 hafta önce hazır hale getirilmelidir. Bu süreçte şehir dışında olan müstahsillerimizle de sürekli iletişim halinde olmak, son derece önem arz etmektedir.

2-İŞKUR üzerinden oluşturulacak işgücüne talebin arttırılması için oluşturulacak iş gücüne katılan her bir vatandaşımızla Toplum Yararına Proje kapsamda en az 6 aylık sözleşme imzalanmalı, ayrıca topladıkları ton başına 700tl Prim verilmelidir. Ödenen 700 Tl Primin müstahsillerimize daha sonra ödenecek çay paralarından kesinti yapılarak yansıtılabilir.

3-Daha önce kota uygulamasının kaldırılması gerektiğini vurgulamıştık. Kotanın kaldırılması ile özel sektördeki serbest piyasa koşulları içinde üreticimizin emeğinin tam karşılığını alması devlet eliyle sağlanmış olacaktır. Vatandaşlarımızın sağlıklarını tehlikeye düşürmeyecek ve çay alımlarını aksatmayacak bir eylem planıyla bu uygulamanın en azından salgın süreci içinde kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.

4-Müstahsillerimizin çay alım kampanyası sürecinde sosyal mesafe ve izolasyon kurallarına uyması için en üst seviyede tedbirlerin alınması gerekmektedir.

5-Bunun için hafta tatili uygulaması kalkmalı alım yerlerinin 7 gün açık kalması sağlanmalıdır.

6-Randevu sistemi yeniden getirilmelidir. Randevu sistemiyle haftada bir gün değil gerekirse müstahsillerimize 2 ya da 3 gün içinde çay satma imkanı sağlanmalıdır. Böylelikle müstahsillerimizin her gün çay alım yerlerine gelmesinin önüne geçmiş olacağız.

7-Yaş çayda taban fiyat sezon başlamadan önce açıklanmalı ve zaten ekonomik olarak zorda olan vatandaşımızın yanında olmak için olabilecek en yüksek taban fiyat olarak belirlenmelidir. Koronavirüs salgını nedeniyle insanımızın yaşadığı ekonomik tahribatın biraz olsun gidermek adına hem Çaykur’da hem de özel sektörde taban fiyat uygulamasının olması gerekliliğini ve bunun da en az 4 TL olması gerektiğini de daha önce de vurgulamıştık.

Hiç bir müstahsilimizin çayının dalında kalmayacağı yönünde devlet garantisi verilerek vatandaşlarımızın endişeleri giderilmelidir.
'DEVLETİM BENİM ÇAYIMI DALIMDA BIRAKTI.' dedirtmeyeceğimiz, Türk Devletinin her koşulda vatandaşının yanında olduğunu gösterebildiği bir süreç yönetimi diliyorum.

EVDE KAL, SAĞLICAKLA KAL RİZE.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ