Dilek ASLAN

Rize’nin gözde turizm merkezlerinden biri olan Çamlıhemşin Ayder’ de turistik tesisi sahibi Mustafa Memoğlu, İsrail’den gelen turistlere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bu kişilerin Türk kılavuzları olmadan Kaçkarlara tırmanmalarına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Memoğlu, ilk kez 2005 yılında Kaçkarların zirvesine çıkmaya başlayan İsrailli dağcıların o tarihten bu yana sürekli Kaçkarların zirvesine İsrail bayrağı asıp gittiklerini belirterek, “ İlk kez 2005 yılında buna şahit olduk. Bizde İsrailli dağcıların hemen ardından 3964 rakımlı Kaçkarlara tırmandık, henüz İsrailli dağcılar zirveden ayrılmamıştı. Kendi bayraklarını kendilerine indirttik. Ama ondan sonra her Kaçkarların zirvesine çıktığımızda orada İsrail bayrağı gördük. Biz Türk topraklarına İsrail bayrağı görmek istemiyoruz.” Dedi.

2005 yılında Kaçkarların zirvesinde karşılaştıkları İsrailli dağcıların kendilerine Kaçkarların Musevilik dinine göre kutsal bir dağ olduğunu söylediğini belirten Memoğlu, “Ayder’ de geçtiğimiz yıl içerisinde gelen yabancı turistlerin yüzde 80’i İsrailli. İsrailliler kuracakları Büyük İsrail Devletinin kuzey liman kenti olarak Rize’yi düşünüyorlar. Kaçkarları’ da kendi dinlerine göre hac yapacakları bir yer olarak algılıyorlar. Bu idealleri taşıyan kişilere karşı devletimiz daha duyarlı olmalı. En azından İsrail’den gelen turistlere Türk rehber verilerek Kaçkarlara tırmandırılmalı” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ